Glazenwassen met wapen en drugs

Bij een actie van FIOD- ECD zijn 29 glazenwassers opgepakt. Ook zijn wapens in beslag genomen. Is de branche crimineel?

„Ik ben bedroefd dat het imago van de glazenwasserbranche zo verrotte slecht is”, zegt Erwin Diepstraten, directeur van Osmoworks BV in Rotterdam, leverancier van glazenwasbenodigdheden.

Vorige maand werden op verdenking van boekhoudfraude 29 glazenwassers opgepakt door de opsporingsdienst FIOD-ECD. Van hen zitten er nu nog acht vast. Er werden wapens, drugs, munitie, auto’s en geldbedragen in beslaggenomen. Is de glazenwasserbranche vergeven van criminelen of betreft het uitzonderingen?

„Er zitten een paar klootzakken tussen die het verpesten voor de rest”, zegt Erwin Diepstraten. „Ik ken die jongens als hardwerkende nette gasten met een gezin thuis.”

Uit onderzoek van de FIOD-ECD blijkt dat er glazenwassers worden afgeperst en bedreigd door zogeheten verpachters, vaak zelf actief als glazenwasser. Zij ‘claimen’ wijken en vragen andere glazenwassers die daar (willen) werken om een deel van hun inkomsten af te staan. „Als je niet betaalt, krijg je gelijk een vuist op je kop”, zegt de Amsterdamse glazenwasser Kris Kralev. Hij geeft leiding aan twee andere glazenwassers die hij als ‘onderaannemers’ in dienst heeft.

Kralev vertelt dat hij zich weleens bedreigd heeft gevoeld toen er een vreemde glazenwasser uit Almere in zijn wijk opdook. „Die begon meteen te dreigen. Ik zei: luister, het interesseert me niet wat je doet, ik ga niet vechten.” Gniffelend: „Kijk die jongens die bij mij zijn.” Hij wijst naar een boomlange man met gouden tanden, een collega. „Als er iets gaat gebeuren... Maar ik heb geen zin in politie of schadevergoeding”.

Het handelen in en verpachten van wijken en straten is volgens Linda Westhoff, woordvoerder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), toegestaan. Mits de omzet in een wijk lager dan negen ton is en er minder dan acht bedrijven actief zijn. Afpersing, bedreiging, mishandeling en belastingontduiking zijn wel strafbaar.

Om uit de greep van verpachters te komen kan een glazenwasser een bedrag betalen om een wijk over te nemen. „Soms stopt een collega ermee en krijg je de wijk gratis. Maar anders betaal je drie keer de waarde van de omzet”, zegt Kralev. Daarover wordt volgens hem netjes belasting betaald. Maar niet altijd, zoals blijkt uit eerdere arrestaties.

In 1999 ontdekte de FIOD-ECD mistanden in deze branche. In 2001 en 2006 werden in totaal 32 verdachten opgepakt en van hen zijn 17 veroordeeld tot celstraffen oplopend tot drie jaar, aldus een woordvoerder van de FIOD.

Diepstraten: „Glazenwassers weten onderling precies wat wel en niet kan. Niet in andermans wijk gaat spitten, is de aloude regel.” Kralev kent de ‘criminele typetjes’, maar „die heb je overal”. „Glazenwassers zijn geen mensen die lang gestudeerd hebben. Vooral in Den Haag en Rotterdam heb je lui die naast glazenwassen criminele dingen doen.”

    • Rachid van Holst