Gif in heparine in VS was chondroitine

Rotterdam. Chondroitine heeft de heparine vervuild waaraan in de Verenigde Staten tientallen mensen zijn overleden. Heparine wordt als bloedverdunner gebruikt, bijvoorbeeld bij operaties en bij nierdialyses. De vervuilende stof is chondroitine, waaraan extra sulfaatgroepen zijn gesynthetiseerd. Heparine en gesulfateerde chondroitine bestaan allebei uit aan elkaar gekoppelde suikermoleculen, van iets andere opbouw. Ze hebben allebei ook dezelfde invloed op de bloedstolling. Een internationaal team van wetenschappers publiceerde online in Nature Biotechnology de vondst van het chondroitine. Varkens kregen na injectie met deze stof een verhoogde hartslag en een verlaagde bloeddruk. De patiënten die na een injectie met vervuilde heparine overleden, hadden vergelijkbare symptomen. De grondstof voor de heparine kwam van een Chinees bedrijf, waarvan nu wordt vermoed dat het chondroitine als goedkope vervanger van heparine heeft gebruikt.