Gemakzuchtige teksten over kater na nacht stappen

cd rap De Jeugd Van Tegenwoordig: De Machine (TopNotch) **--- cd hiphop De Jeugd Van Tegenwoordig De Machine (TopNotch) **--- De Jeugd van Tegenwoordig: De Machine

cd rap

De Jeugd Van Tegenwoordig: De Machine (TopNotch) **

69 minuten ongein; je moet er maar net zin in hebben. Raptrio De Jeugd Van Tegenwoordig verscheen in 2005 met een klap op het toneel door de hit Watskeburt waarin humor en straattaal op een winnende manier werden samengebald. Watskeburt haalde zelfs de Engelse radio en bandleden P. Fabergé, Willy Wartaal en Vièze Fur sloegen hun vleugels uit met allerlei nevenprojecten. Debuutalbum Parels Voor De Zwijnen wordt nu gevolgd door het serieuzer ogende De Machine; geen varkensvoer slobberende blote meisjes meer op de hoes maar het drietal in gepeins verzonken. Het wederom door Bas Bron alias De Neger des Heils geproduceerde album is bijna net zo brutaal, vuilgebekt en compromisloos als het debuut, met het verschil dat bijna alle nummers gaan over de kater na een nacht stappen en dat de teksten gemakzuchtig zijn ingebed in een eindeloos voortkabbelende elektrosound. De Jeugd struikelt over eigen benen met slecht cabaret waarin donkere jongens gewoon negers heten, of anders wel zwartjoekels, en waarin vrouwen worden teruggebracht tot de naakte essentie van schuddende konten. „Sorry voor de overlast,” besluiten ze en dat getuigt van zelfkennis.

    • Jan Vollaard