Fiscale data Italië op straat

Met één muisklik uitvogelen wat beroemdheden, collega’s of uw buren verdienen. Zo beschreef de Italiaanse krant Corriere della Sera het inmiddels omstreden besluit van de Italiaanse regering om de belastingaangiftes van miljoenen Italianen op internet te zetten.

Voetballer Christian Vieri meldde een inkomen van 22 miljoen euro. Voor modemagnaat Giorgio Armani was dit 44 miljoen. Dat blijkt uit een selectie gemaakt door de krant La Stampa.

De informatie was woensdag te lezen op de website van de Italiaanse fiscus, totdat de site werd gesloten op aandringen van consumentenorganisaties. De publicatie diende om belastingontduiking tegen te gaan. Het draait hier om transparantie, stelde de staatssecretaris van Financiën van de demissionaire regering-Prodi in Corriere della Sera.

De Italiaanse consumentenbond noemde de actie schadelijk en een inbreuk op privacy. De belangenvereniging heeft op haar website een formulier geplaatst waarmee ‘gedupeerden’ schadevergoeding kunnen aanvragen.

De aangiftes zijn van het web gehaald, maar Forza Italia, de partij van aantredend premier Berlusconi, deelde nog wel een sneer uit. Belastingbetalers moeten minder belasting gaan betalen, en hoeven niet weten hoeveel andere Italianen betalen, zei parlementariër Guido Crosetto (Forza Italia) tegen persbureau Reuters.