Fed verlaagt rentetarief opnieuw

Vermoedelijk voorlopig voor het laatst heeft de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente woensdag verlaagd met 0,25 procentpunt. De centralebankiers hintten op een pauze na zeven snel opeenvolgende renteverlagingen.

Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op de verlaging van de federal funds rate – het belangrijkste rentetarief dat de Fed bij banken in rekening brengt – van 2,25 naar 2 procent. De Dow-Jonesindex steeg gisteren, na een daling op woensdag, weer boven de 13.000 punten. Ook de dollar won aan waarde tegenover de euro. Op Wall Street ontstaat het gevoel dat het ergste leed voor de Amerikaanse economie na de kredietcrisis achter de rug is. In een reactie opende de AEX vanmorgen bijna 1 procent hoger, om later in de ochtend terug te zakken.

Woensdag werd ook een groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent op jaarbasis gerapporteerd door het ministerie van Handel. Dat de economie nog licht groeide, werd door economen gezien als klein teken van hoop. Maar de groei wordt vooral veroorzaakt door stijgende exporten en opbouw van voorraden.

Meer zorgen wekten de teruglopende bestedingen bij consumenten aan alles wat niet noodzakelijk is, zoals auto’s, meubels en vrijetijdsbesteding. Alleen uitgaven die onontkoombaar zijn, zoals die aan gezondheidszorg, huisvestingskosten en gas, water en licht stegen.

In een verklaring zeiden de beleidsmakers van de Fed woensdag dat ze dat met een tarief van 2 procent voldoende economische stimulans hebben gegeven om „te helpen de economische groei te beïnvloeden”. Verwacht wordt dat de Fed de komende tijd meer aandacht zal besteden aan zijn andere taak: het bestrijden van de inflatie.