Dvd voegt onbedoeld extra laag toe aan film en boek

Atonement Regie: Joe Wright (Universal, Regio 2) € 18,99 *****
Atonement Regie: Joe Wright (Universal, Regio 2) € 18,99 *****

Atonement

Regie: Joe Wright (Universal, Regio 2)

€ 18,99 *****

Het heeft een poëtisch-ironische meerwaarde om regisseur Joe Wright te horen op het commentaarkanaal bij de dvd van zijn succesvolle Ian McEwan-verfilming Atonement. Dat is niet alleen omdat het altijd leuk is bij een film gulzig méér, méér, méér te willen weten over hoe het er achter de schermen aan toe ging, maar vooral omdat hij zo onbedoeld een extra laag toevoegt aan film en boek, die toch al over de manier gaan waarop mensen de dingen interpreteren die zij zien.

In het bijzonder de dertienjarige Briony Tallis die op de warmste dag van de zomer van 1935 getuige is van een merkwaardig schouwspel. Zij begrijpt niet helemaal waarom haar zus Cecilia plotseling in haar onderjurk de vijver induikt en hoe alles daarna mis gaat.

Wright noemt McEwans roman steeds zo ‘filmisch’. Dat wil zeggen dat hij hem helemaal voor zich zag toen hij hem las. Dat vindt McEwan, die ook zijn visie op het geheel geeft, helemaal niet: „Film is woorden en gebeurtenissen.” De filmmaker en de schrijver lijken net op Briony en Cecilia. Ieder kan alleen maar kijken vanuit zijn eigen perspectief. McEwan hield daarom de vinger aan de pols: als uitvoerend producer zat hij op de set in een klapstoel naast die van Wright. ’s Avonds droeg hij ‘notes’ aan: „Met het risico dat ze niet werden gebruikt.”