Duitsland blijft dicht voor Polen

Alleen de EU-lidstaten Duitsland en Oostenrijk willen hun grenzen nog tot 2011 dichthouden voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa. België, Frankrijk en Denemarken overwegen hun grenzen volgend jaar volledig te openen voor arbeiders uit ‘nieuwe’ EU-landen zoals Polen. Dat meldt de Europese nieuwssite EU Observer.

Na de toetreding van acht lidstaten uit Midden- en Oost-Europa in 2004, mochten de oude EU-lidstaten tijdelijk maatregelen nemen om arbeidsmigratie uit die landen te beperken. Nederland deed dat ook, maar vorig jaar mei werd die beperking opgeheven.

EU-landen die de migratie van werknemers nog willen tegenhouden, mogen dat van de Europese Commissie tot uiterlijk 2011 doen. Ze moeten dan wel met argumenten komen en met feiten over de eigen arbeidsmarkt, maar de Commissie heeft niet omschreven welke feiten precies moeten worden gemeld.

In Duitsland, de grootste EU-lidstaat, is de werkloosheid 7,3 procent, in Oostenrijk 4,1 procent.

België zou op het punt staan om – als eerste van de landen die dat nog niet hebben gedaan – de beperking op arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa op te heffen, maar een kabinetsbeslissing daarover is er nog niet. Vooral de Franstalige socialisten verzetten zich er nog tegen. In Wallonië is de werkloosheid 12 procent, in Vlaanderen maar zo’n 5 procent.

In Nederland komen verreweg de meeste werknemers uit Midden- en Oost-Europa uit Polen. Ze werken vooral in de land- en tuinbouw, de transportsector, de vleesverwerking en de bouw. Werknemers uit Bulgarije en Roemenië, die sinds 2007 bij de EU horen, hebben nog wel een vergunning nodig om in Nederland te werken.