Drie keer nieuws over incestzaak

Josef Fritzl, de Oostenrijker die zijn dochter 24 jaar gevangen hield in een kelder en zeven kinderen bij haar verwekte, dreigde zijn slachtoffers te vergassen als ze hem iets zouden aandoen. Dat heeft Fritzl tegen zijn ondervragers gezegd. De politie onderzoekt of Fritzl daadwerkelijk een mechanisme in zijn kelder had ingebouwd waarmee hij zijn dreigement had kunnen uitvoeren. (AP)

Hoewel zaken zoals in Amstetten niet uniek zijn voor Oostenrijk, speelt het nationaal-socialistische verleden van het land volgens Natascha Kampusch wel een rol. Kampusch, die zelf acht jaar lang in een kelder werd vastgehouden en misbruikt door haar ontvoerder, heeft dat gezegd tegen de BBC. Kampusch: „Onder het nationaal-socialisme werd de onderdrukking van vrouwen gepropageerd en was een autoritaire opvoeding erg belangrijk.”

De BBC meldt op basis van berichten van een huurder van een deel van het huis van Fritzl, dat een tweede man in de kelder is geweest tijdens de gevangenschap. Fritzl verhuurde meerdere kamers in zijn huis en verbood de huurders in de kelder of in de tuin te komen. De tweede man zou zijn voorgesteld als loodgieter.