De stuntmannen redden piratenfilm ‘Fool’s Gold’

Fool’s Gold. Regie: Andy Tennant. Met: Kate Hudson, Donald Sutherland. ** Fool's Gold

Fool’s Gold. Regie: Andy Tennant. Met: Kate Hudson, Donald Sutherland. **

Tot op het moment dat de stuntmannen het overnemen en er gedoken wordt in de schatrijke diepten van de Caribbean, met watervliegtuigjes wordt gevlogen en meer van dat soort spectaculaire dingen, is Fool’s Gold maar een lauwe bedoening. Dat is niet te wijten aan de bedenkers van deze diefje-met-verlos romantische komedie. Voor scenarioschrijvers is het ook anno nu, nu alle klassieke zeerovers (behalve pirates Johnny Depp en Orlando Bloom) met pensioen zijn, geen enkel probleem om nog ergens een gezonken schip uit de hoge hoed te toveren. Een Spaans galjoen nog wel, met de legendarische (geheel uit de dikke duim gezogen achttiende-eeuwse ‘Queens Dowry’ aan boord. En daar bedachten ze een handvol piraten bij die op schattenjacht gaan.

De bad guys hebben een bizar accent aangemeten gekregen om de boel wat op te jeuen. De oude leermeester-tegenwoordig-rivaal (Ray Winstone, van origine een Londenaar) spreekt een Deep South-dialect dat je alleen in films hoort. De Schot Ewan Bremner doet met een nep-Borattongval alsof zijn personage uit de Oekraïne komt. En Scary Movie-acteur Kevin Hart parodieert de straattaal van een rapper met te veel geld. Het zijn van die dingen die op de tekentafel worden bedacht. Maar het werkt niet als je de acteurs hardop kunt horen denken: wat doe ik hier?

Nee, dan de stuntmannen, die duiken, en zwemmen en vechten en vliegen dat het een lieve lust is. Maar dat kun je ook op Discovery Channel bekijken, natuurlijk.

    • Dana Linssen