De nieuwste waarschuwingen

Kinderen laten meer gedetailleerde informatie zien in pictogrammen als waarschuwing bij film en televisie dan Kijkwijzer.

Alleen voor jongens door Lennaert Boelens, 12 jaar Kinderen laten meer gedetailleerde informatie zien in pictogrammen als waarschuwing bij film en televisie dan Kijkwijzer.

Misschien zijn ze je wel opgevallen; kleine zwart-witte pictogrammetjes in de hoek van het beeldscherm wanneer je televisie kijkt. Of op een DVD, een affiche op straat, de televisiegids. Ze worden gemaakt door Kijkwijzer, een instantie die je ouders advies wil geven of een programma wel geschikt is voor jou. Er zijn icoontjes die vertellen dat een film voor alle leeftijden is, of vanaf twaalf of zestien jaar beter bekeken kan worden. Ook melden ze of er seks of geweld voorkomt in een film en of-ie erg eng gaat zijn.

Kijkwijzer, die merkte dat kinderen zelf best goed op die icoontjes letten, heeft via www.bekijkhetmaar.nl gevraagd een eigen waarschuwingspictogram te maken. Een selectie ervan is tot juni te zien in Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

„Kijkwijzer zou zich juist naar kinderen moeten richten”, vindt Lenneart (13). „Ikzelf kijk nooit in een televisiegids, maar zie de pictogrammen op tv.” Lenneart vindt, net als veel andere kinderen, dat ze specifiekere informatie mogen geven. „Ik heb het pictogram ‘alleen voor jongens’ gemaakt. Meisjes houden niet van James Bond, dat weet ik gewoon. En ík kijk daar graag naar. Dat kunnen ze best aangeven.” Lenneart vindt de pictogram van Tom (11) ook goed. „Heel slim, dat mensen geen nachtmerries meer hoeven te krijgen.” Een verbod voor irritante zusjes is ook geen overbodige luxe, volgens de 13-jarige Joerie. „Als mijn kleine zusje beneden in huis is, moet ik altijd kijken naar van die domme dingen, zoals Tweenies en Nijntje enzo. Balen!”

Er bestaat een icoon voor geweld, maar niet voor wapens. „Vandaar mijn stempel”, zegt Bo (13) „'t is belangrijk.” Zijn bord is knalrood, en met reden; „het mag wel wat kleurrijker allemaal. Die van Kijkwijzer zijn zo kaal, ze vallen niet genoeg op.”

En Esmee en Maartje (allebei 9) vinden dat het nu eens afgelopen moet zijn met al dat gezoen op tv. „Vies vin-ik dat”, zegt Maartje verbolgen. „Da’s misschien leuk als je zestien bent, maar ik en Esmee willen dat van tevoren wel graag even weten.”

    • Jitka Buschman