Dag rolstoel, dag rollator

Afgelopen weekeinde demonstreerde Honda op een show in Japan een experimenteel loophulpje dat aan de plaatjes te oordelen vooral bedoeld is voor jonge, goed uitziende mensen in de kracht van hun leven. Een welkome aanleiding om terug te komen op een nog spectaculairder prothese waaraan deze rubriek op 1 april zijn vingers niet durfde te branden.

Veel details over het ding van Honda zijn niet te vinden maar het is op grond van de beelden ongeveer duidelijk hoe het werkt. Motoren in een uitwendig heupgewricht ontlasten de heupen van de drager. Het persbericht van Honda refereert aan de succesvolle technieken die in het robotje Asimo zitten – ook ontwikkeld door Honda – om tweebenige machines in evenwicht te houden (er zijn talrijke filmpjes van de lopende en zelfs rennende Asimo). Helaas wordt niet met zoveel woorden gezegd dat deze technieken inderdaad in dit loopmechanisme zitten. Wel is duidelijk dat alléén de heupen worden geholpen; de knieën bijvoorbeeld niet. Het moet mogelijk zijn dit geval onopvallend onder de kleren te dragen.

Begin vorige maand, rond 1 april, stonden de weblogs vol met berichten over de ReWalk, een ‘exoskelet’ dat personen die vanaf het middel verlamd zijn weer kan laten lopen. Hier is wel sprake van een soort elektronisch evenwichtszintuig, maar de patiënt heeft evengoed krukken nodig. Het is een hoop ijzerwaren om mee te sjouwen, al zal dat verlamde personen die weer kunnen lopen waarschijnlijk een zorg zijn.

Het Israëlische bedrijf Argo, dat de ReWalk ontwikkelt, zegt dat de hele installatie onder de kleren kan worden gedragen. Dat lijkt wat optimistisch, of het worden heel wijde kleren, of de apparatuur die in 2009 op de markt moet komen is aanzienlijk slanker dan die van nu.

In dit verband is het grappig te wijzen op het stramheidspak waarin de Japanse autofabrikant Nissan zijn ontwerpers de straat opstuurt om ze de noden van de oudere medemens aan den lijve te laten voelen. Ook hier zijn filmpjes van. Vijf kilo extra gewicht is inbegrepen en een kippigheidsbril wordt los bijgeleverd. Dat zal ze leren kleine invalidenwagentjes te ontwerpen.

Herbert Blankesteijn

Bekijk het loophulpje van Honda, de robot Asimo, de ReWalk en het stramheidspak van Nissan via nrcnext.nl/links

Dit is een wekelijkse rubriek over technologie.

    • Herbert Blankesteijn