Bush biedt half miljard voedselhulp

Met een extra bedrag van 770 miljoen dollar (500 miljoen euro) aan voedselsteun wil de Amerikaanse president George W. Bush de toenemende sociale onrust door de hoge voedselprijzen tegengaan. Gisteren vroeg hij het Congres daarvoor middelen vrij te maken.

Nu al zijn de VS met een bedrag van ruim 1,6 miljard dollar per jaar de grootste verstrekker van voedselhulp. „Ik denk dat er meer moet worden gedaan”, zei Bush. Volgens de Amerikaanse regering stegen de voedselprijzen in maart wereldwijd met 43 procent op jaarbasis. Josette Sheeran, die het Voedselhulpagentschap van de Verenigde Naties leidt, vroeg het Congres dringend de steun te verhogen opdat „grootschalig menselijk leed” kon worden voorkomen.

De snel gestegen voedselconsumptie in groeilanden als India en China, ongunstige weersomstandigheden en – in mindere mate – het gebruik van voedingsgewassen voor biobrandstof liggen aan de basis van hoge marktprijzen voor graan, rijst en andere basisproducten. Met sociale onrust in arme landen als Haïti en Burkina Faso tot gevolg.

De markt kan de voedselcrisis die zich in sommige delen van de wereld ontwikkelt niet oplossen, stelt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon vandaag op de opiniepagina.

Artikel Ban Ki Moon: pagina 7

Voedselprijzen: pagina 11