boekberichten

Moeder Houellebecq slaat terug met boek

Lucie Ceccaldi, de moeder van de Franse sterschrijver Michel Houellebecq, heeft een boek geschreven over de jeugd van haar zoon. Sinds de publicatie van Houellebecqs roman Elementaire deeltjes (1998) is het oorlog tussen hen beiden. Ceccaldi vindt haar zoon een laffe leugenaar, meldt The Guardian. “Michel en ik kunnen weer met elkaar in gesprek komen op het moment dat hij een plein oploopt met Elementaire deeltjes in zijn handen en zal zeggen: ‘Ik ben een leugenaar, ik ben een oplichter, ik heb niets in mijn leven gedaan behalve de mensen om mij heen kwaad aandoen, en ik vraag om vergeving.’ Je moeder vermoorden was destijds hip.”, aldus Ceccaldi in haar boek. Een eerste deel van L’Innocente, zoals het boek heet, verschijnt komende week in het tijdschrift Lire. (SK)

Archief ex-minnares Mailer naar Harvard

De universiteit van Harvard in de VS heeft het archief verworven van één van de minnaressen van de Amerikaanse schrijver Norman Mailer. Het gaat om het archief van Carole Mallory, wier papieren uitgebreide verslagen en openbaringen over hun seksleven bevatten, evenals foto’s, interviews en aanzetten tot schrijflessen van Mailer voor Mallory, een kunstenares en actrice die zelf ook schrijfambities koesterde. Mallory en de notoire womanizer Mailer zagen elkaar wekelijks tussen 1983 en 1992, tijdens Mailers huwelijk met zijn zesde echtgenote Norris Church. (DL)

Boek Burroughs/Kerouac op de markt

In november zal bij uitgeverij Lebowski And the hippos were boiled in their tanks verschijnen, een nooit eerder gepubliceerde roman geschreven door Jack Kerouac en William S. Burroughs. Het werk stamt uit 1945. And the hippos were boiled in their tanks is een zogenaamde whodunnit, waarvoor Kerouac en Burroughs beurtelings een hoofdstuk schreven. Het is gebaseerd op een moord die in 1944 gepleegd werd door Lucien Carr, een vriend van de twee schrijvers. Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski kocht de rechten vorige week op de London Book Fair bij Wylie Agency. Van Gelderen: „Het is geen hoogstaand literair werk, maar het laat toch al veel zien van de schrijfstijl en thematiek van de latere Kerouac en Burroughs. De titel ontstond toen ze op de radio hoorden over het afbranden van het circus in New York, waarbij de laatste zin luidde: ‘And the hippos were boiled in their tanks.’ ” (SK)

Biografe put uitnepdagboek

De Britse uitgeverij Bloomsbury heeft de biografie Madame de Maintenon: The Secret Wife of Louis XIV moeten uitstellen omdat de biografe, de Nieuw-Zeelandse Veronica Buckley, volop geput had uit ‘geheime dagboeken’ van de Zonnekoning die nep bleken. Dit meldt The Guardian. In 1998 publiceerde de Franse academicus François Bluche Le journal secret de Louis XIV, een uit allerlei historische documenten bijeen geknipte en geplakte, authentiek aandoende uitgave die moest duidelijk maken hoe een dagboek van de Zonnekoning eruit had kunnen zien. Buckley heeft dit als een primaire bron gebruikt; citaten uit het ‘dagboek’ staan door haar hele biografie. De uitgeverij is bezig pagina’s met fouten uit de al opgelegde eerste druk te verwijderen en er nieuwe pagina’s in te lijmen. (MS)

Met medewerking van Dirk Leyman, Sebastiaan Kort en Maartje Somers