‘Birma dwingt ambtenaren tot ja-stem’

Birmese ambtenaren zijn gedwongen om voor de ontwerpgrondwet te stemmen die de junta heeft opgesteld. Anonieme ambtenaren hebben gezegd dat zij anders ontslagen zouden worden. Het referendum over de grondwet wordt op 10 mei gehouden.

Ongeveer 700 medewerkers van het ministerie van Elektriciteit in Rangoon moesten onder toezicht hun stembiljet invullen, melden getuigen. Ook in de nieuwe hoofdstad Naypyidaw moesten ambtenaren van ministeries vervroegd ‘ja’ stemmen. „Ze hebben ons ook opgedragen om onze familieleden vóór te laten stemmen. In de twintig jaar dat ik voor de overheid werk ben ik niet zo vernederd. Ik zou willen dat ik nee had gestemd”, zei een ambtenaar.

De nieuwe grondwet is een onderdeel van de ‘routekaart naar democratie’, die in 2010 tot meerpartijenverkiezingen moet leiden en zo een eind maken aan bijna een halve eeuw militaire heerschappij. Volgens de voorgestelde tekst wordt een kwart van de parlementszetels gereserveerd voor militairen, krijgt het leger de leiding over belangrijke ministeries en het recht om de grondwet op te schorten, en is voor grondwetswijzigingen een driekwart meerderheid in het parlement nodig.

De Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft de bevolking gisteren opgeroepen om tegen de grondwet te stemmen. Suu Kyi mag zich volgens de ontwerptekst niet kandidaat stellen voor de parlementsverkiezingen, omdat zij getrouwd is geweest met een buitenlander. Haar gestorven echtgenoot was Brits. Juntaleider Than Shwe vroeg de bevolking gisteren juist om deel te nemen aan het referendum.

De Amerikaanse president George Bush heeft aangekondigd de tegoeden van Birmese staatsbedrijven te bevriezen, als nieuwe sanctie tegen de junta. Het zou gaan om twee juwelenbedrijven en een houthandel. „Than Shwe en zijn regime hebben ervoor gezorgd dat het referendum over een gevaarlijk gebrekkige grondwet gaat, en vrij, eerlijk noch geloofwaardig zal zijn. Zij gaan door met het intimideren van kiezers en het arresteren van zij die zich durven uit te spreken tegen de tekortkomingen van het referendum”, zei Bush. (AP, Reuters)