Afkoeling maskeert warmer worden van aarde

De temperatuur op aarde zal de komende tien jaar waarschijnlijk nauwelijks stijgen. Dat voorspellen Duitse wetenschappers van het Leibniz Instituut, voor onderzoek naar de zee, aan de universiteit van Kiel.

Volgens de onderzoekers, die hun resultaten woensdag publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, is dit het gevolg van schommelingen op korte termijn in het klimaat. Het broeikaseffect als gevolg van de toename van de uitstoot van kooldioxide door de verbranding van olie en gas wordt daardoor enigszins gemaskeerd, maar gaat intussen gewoon door.

„Er is sprake van een natuurlijke variatie in het klimaat op de korte termijn”, aldus onderzoeker Noel Keenlyside. „Beleidsmakers zouden daardoor echter op het idee kunnen komen dat hun beleid succes heeft, of dat er helemaal geen sprake is van een versterkt broeikaseffect”.

Keenlyside zegt te vrezen dat politici de cijfers de komende jaren misschien zullen willen gebruiken om maatregelen tegen het broeikaseffect af te zwakken.

„Politiek werkt met de korte termijn”, aldus Keenyside. „En ons onderzoek laat zien dat er de komende tien jaar waarschijnlijk niet zoveel zal veranderen”.

De onderzoekers baseren zich op de klimaatcijfers van de afgelopen vijftig jaar. Die gebruiken ze voor een voorspelling van de cijfers voor de komende decennia.

Het belang van het onderzoek is vooral dat het een model biedt om klimaatveranderingen beter te kunnen voorspellen, door te zoeken naar patronen in temperatuurschommelingen. Volgens Keenlyside zitten er nog wel onnauwkeurigheden in het model, maar kan het voor beleidsmakers van groot belang zijn.

Het IPCC, klimaatonderzoekers van de Verenigde Naties voorspellen een stijging van de temperatuur met 1,8 tot 4 graden Celsius deze eeuw als niets wordt gedaan aan de toenemende uitstoot van broeikasgassen. (Reuters, BBC)