Advocaat wint met Zenit

Trainer Dick Advocaat heeft met de Russische landskampioen Zenit Sint-Petersburg de finale van het UEFA-Cuptoernooi bereikt. Zenit won gisteravond in eigen stadion met 4-0 van Bayern München, een evenaring van de grootste nederlaag ooit in Europa voor de Duitse ploeg.

Advocaat ontmoet op 14 mei in Manchester in de finale zijn oude club Rangers uit Glasgow. Rangers schakelde na strafschoppen Fiorentina uit, nadat de return in Florence net als de eerste wedstrijd in Glasgow in 0-0 was geëindigd.

Rangers bereikte de finale met extreem verdedigend voetbal, terwijl Zenit tegen Bayern imponeerde met aanvallend spel . De Duitsers werden helemaal weggetikt en de score van 4-0 had nog hoger kunnen oplopen. „Hierop had ik niet gerekend”, glunderde Advocaat achteraf, „dit was absoluut onze dag.” Ook Ottmar Hitzfeld, de trainer van Bayern, had complimenten over voor het spel van zijn tegenstander. „Wie zo speelt, moet wel favoriet zijn in de finale.”

Zenit is pas de tweede Russische ploeg die de eindstrijd van het UEFA-Cuptoernooi bereikt. In 2005 speelde CSKA Moskou de finale, die het won van Sporting Portugal met 3-1.

In de Champions League voetbal schakelde Chelsea woensdagavond al Liverpool uit. Het won met 3-2 na verlengingen. Na 90 minuten was de stand 1-1, maar in de verlengingen nam Chelsea afstand. Chelsea speelt op 21 mei in Moskou de finale tegen Manchester United. Beide teams zijn ook nog in strijd om de Engelse titel. Met nog twee speelrondes te gaan staan ze samen aan de leiding. Voor Chelsea is het de eerste finale in de Champions League.