Aantal ontslagen VS neemt toe, inkomens stijgen minder hard

NEW YORK. Het aantal ontslagen door bedrijven in de Verenigde Staten is in april fors gestegen ten opzichte van maart. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas. Het Amerikaanse bedrijfsleven kondigde het ontslag van 90.015 personeelsleden aan, 68 procent meer dan in maart. Volgens de detacheerder is het het hoogste aantal sinds september 2006. De klappen vallen vooral in de financiële sector, waar de nasleep van de kredietcrisis zijn tol eist. Na de verliezen en afschrijvingen van tot dusver 300 miljard dollar (193 miljard euro) vliegen 23.106 personeelsleden de laan uit. Daarnaast zijn de inkomens in de Verenigde Staten in de maand maart met 0,3 procent gestegen. Dat is minder dan de 0,4 procent die analisten hadden verwacht. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bedroeg vorige week 380.000. Dat was iets hoger dan een week eerder, toen 345.000 Amerikanen een aanvraag deden. De rente werd woensdag verlaagd tot 2 procent. Door geld lenen goedkoper te maken, hoopt de Fed de kredietmarkten draaiende te houden en de groei te stimuleren.