5 Dansen Haute Couture Junkies

Eten, dans en performances

Supperclub

Vanavond (elke eerste vrijdag van de maand) 19.00–01.00 uur. Jonge Roelensteeg 21, Amsterdam. Entree: 70 euro voor reservering, incl. 5 gangen diner. www.supperclub.com

De Supperclub heeft een nieuwe avond: Haute Couture Junkies. Niet helemaal nieuw, want het was dé avond in de hoogtijdagen van de Roxy, eind jaren negentig. Harrie Wildeman bedacht het feest. Samen met collega modeontwerper Jaap van Hinten maakte hij collecties met het thema Haute Couture Junkies. Op de toiletten van de Supperclub zie je foto’s van toen. Het lijkt een verkleedpartij met als thema ‘leven op de vuilnisbelt’.

Net als ‘vroeger’ is het een avond om te dansen, de modewereld te ontmoeten en je te verbazen over gekke performances. Maar er is een extra ingrediënt aan toegevoegd. Dat is, hoe kan het ook anders in ‘uitgaansrestaurant’ de Supperclub: eten! Dj en initiatiefnemer Covergirl Sunny wisselt oude house af met rock en na een loungenummer knalt er klassiek uit de boxen, mét een goede beat eronder. Tijdens het eten is de muziek rustiger, maar tussen de vijf gangen door wordt er flink gedanst.

In de minimalistische, witte zaal van de Supperclub worden beelden geprojecteerd van vroeger, modellen in visnet of vuilniszak waggelen over de catwalk. Er wordt heel junkie-achtig met de hand gegeten, voor wie dat nodig heeft zijn er plastic handschoentjes. En intussen vliegen de stijf gestreken servetten als frisbees door de lucht. De bediening, gekleed als vuilnisprinsen en -prinsessen, maakt het zichzelf gemakkelijk. Zonder gêne kruipen ze over de loungebanken tussen het publiek door om iedereen te voorzien van voedsel en eetgereedschap.

En om te bewijzen dat we ook in de eenentwintigste eeuw nog haute couture junkies hebben, is er een act van Amy Winehouse. Een supergoede lookalike komt tevoorschijn uit een koelkast met een fles wijn en banjert zingend rond in een sexy jurkje, dat voortdurend afzakt. Ze landt op de schoot van een man in pak en klokt zijn champagne in één teug achterover.

    • Marije Ravelli