Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Verbod voor barbie dreigt in Iran

Londen. De hoogste Iraanse openbare aanklager wil de import van westers speelgoed, waaronder Barbie, naar Iran aan banden leggen, omdat het een slechte invloed zou hebben op de Iraanse jeugd. De ultraconservatieve procureur-generaal Ghorban Ali Dorri-Najafabadi zei dat Barbie, Batman en Harry Potter een destructieve culturele invloed hebben en een sociaal gevaar vormen. Dorri-Najafabadi wil maatregelen nemen om de Iraanse islamitische cultuur en revolutionaire waarden te beschermen. Hij schreef dit in een brief aan de Iraanse vicepresident Parviz Davoodi. De Iraanse autoriteiten vielen al eerder over Barbies kleding. Deze is in strijd met de Iraanse wet die vrouwen verplicht om verhullende kleding te dragen. Dorri-Najafabadi is van plan om vervangen te vinden voor het westerse speelgoed. Een eerdere poging hiertoe is mislukt. De zedig geklede Iraanse versies van Barbie en Ken uit 2002, genaamd Sara and Dara, waren toch minder populair in Iran.