Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Tariq Aziz na vijf jaar berecht

Tariq Aziz Foto AFP In This image taken from al-Iraqiya Television station on April 29 2008, Tareq Aziz, former Iraqi Deputy Prime Minister and the international face of hanged Iraqi president Saddam Hussein's regime, is seen sitting in the dock at an undisclosed location in Baghdad. Along with six other defendants, Aziz went on trial today on charges of executing 42 Baghdad businessmen in 1992 that could see him sentenced to death
Tariq Aziz Foto AFP In This image taken from al-Iraqiya Television station on April 29 2008, Tareq Aziz, former Iraqi Deputy Prime Minister and the international face of hanged Iraqi president Saddam Hussein's regime, is seen sitting in the dock at an undisclosed location in Baghdad. Along with six other defendants, Aziz went on trial today on charges of executing 42 Baghdad businessmen in 1992 that could see him sentenced to death AFP

Vijf jaar nadat hij zich overgaf aan het Amerikaanse invasieleger is de voormalige Iraakse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz gisteren voor een Iraakse rechter verschenen. Aziz staat met zeven anderen terecht voor de executie in 1992 van 42 middenstanders, die geprofiteerd zouden hebben van de internationale sancties tegen Irak door hun prijzen sterk te verhogen.

Aziz (72) kwam steunend op een wandelstok de rechtszaal in Bagdad binnen en nam langzaam zijn plaats in het beklaagdenbankje in. De man die lange tijd het diplomatieke gezicht en de woordvoerder in de wereld was van het regime van Saddam Hussein, kan ter dood veroordeeld worden, net als zijn voormalige president.

Het proces werd gisteren al na drie kwartier verdaagd, nog voor de beschuldigingen konden worden voorgelezen. De reden daarvoor was dat een van de medeverdachten van Aziz, Saddam Husseins neef Ali Hassan al-Majid, alias Ali Chemicali, te ziek was om aanwezig te zijn. Hij zou eerder deze maand een hartaanval hebben gehad en is in een andere zaak al ter dood veroordeeld. Dit proces zal op 20 mei verder gaan, bepaalde de Koerdische rechter, dezelfde die Saddam Hussein in 2006 ter dood veroordeelde.

De Italiaanse advocaat van Tariq Aziz zei in een verklaring dat zijn cliënt de beschuldigingen ontkent. „Hij is niet schuldig aan enig misdrijf”, aldus de advocaat.

Aziz was de enige (Chaldese) christen onder de vertrouwelingen van Saddam Hussein. Hij sprak goed Engels, en met zijn karakteristieke zware bril en grote sigaren werd hij in de internationale media een bekende figuur ten tijde van de Iraakse invasie van Koeweit (in 1990) en de eerste Golfoorlog die daarop volgde.

Ook aan de vooravond van de Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003 reisde ‘de handelsreiziger van Saddam’ de wereld over: hij bezocht de paus en het graf van Franciscus van Assisi, in de hoop de oorlog te kunnen afwenden. (AP, Reuters)