Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maatschappelijk protest

Meer loon wegens voedselcrisis

Stakingen en demonstraties tegen hoge voedselprijzen en lage salarissen hebben succes in Egypte. Egyptische ambtenaren krijgen een loonstijging van 30 procent ter compensatie van de grote prijsstijgingen van vooral voedsel.

Dat voorstel heeft de Egyptische president Hosni Mubarak vanmorgen gedaan in een speech voor de federatie van vakbonden ter ere van de Dag van de Arbeid op 1 mei. De overheid moet het hogere loon direct gaan betalen en niet wachten op het begin van het nieuwe begrotingsjaar op 1 juli, zo zei hij.

Hoe de overheid de loonstijging moet financieren, maakte Mubarak niet duidelijk. In de begroting voor 2008/2009 is voorzien in een salarisstijging van 15 procent en een tekort van 6,9 procent van het bruto binnenlands product. De regering had overigens al beloofd dat het salaris met meer dan die 15 procent omhoog zou gaan.

Mubarak kondigde ook aan dat hij een forse wijziging wil in het systeem van voedsel- en brandstofsubsidies, omdat die nu veelal niet bij de armsten terechtkomen.

Het voorstel van Mubarak is slim getimed. Zondag, op de 80ste verjaardag van de president, staat een grote algemene staking gepland. De steun daarvoor zou door de loonmaatregel verzwakt kunnen worden, vooral onder de vele laagbetaalde ambtenaren.