Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

EU bereikt akkoord met Servië

Servië heeft een belangrijke stap gezet naar een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie: het land bereikte gisteren een akkoord met de EU-lidstaten over het zogeheten ‘stabilisatie- en associatieakkoord’.

De overeenkomst is lang tegengehouden door Nederland en België, die eisten dat Belgrado eerst de van oorlogsmisdaden verdachte ex-generaal Ratko Mladic zou uitleveren aan het Joegoslavië tribunaal in Den Haag.

Het uiteindelijke compromis dat na lang onderhandelen is gesloten, houdt in dat Servië geen gebruik kan maken van concrete voordelen van het akkoord (zoals lagere handelstarieven), voordat het volledige medewerking verleent aan het Joegoslavië tribunaal. Ook zal het akkoord pas door de EU-landen worden geratificeerd als Belgrado de uitlevering van oorlogsmisdadigers aan het VN-hof serieus neemt.

Het compromis volgt in grote lijnen de eisen van Nederland en België: wel een akkoord, maar pas uitvoeren als Belgrado meedoet met het tribunaal. De eis ‘Mladic in Den Haag’ heet nu ‘volledige samenwerking met het tribunaal’, en dat hoefde van Nederland en België niet eens meer per se vóórdat een akkoord met Servië werd getekend. De economische voordelen van het akkoord krijgt Servië pas als die ‘volledige samenwerking’ met het tribunaal er wel is.

Door deze verandering in opstelling van de ‘dwarsliggers’ Nederland en België ging de vergadering van de EU-ministers gisteren in Luxemburg opeens over de positie van de andere landen. Die zeggen al heel lang dat de pro-Europese partijen in Servië geholpen moeten worden om de verkiezingen van 11 mei te winnen. Dat is mede het doel van het akkoord.

Maar wat stelt het akkoord eigenlijk nog voor nu gebeurt wat Nederland en België willen? Volgens diplomaten in Brussel is het veeleer een „symbolisch gebaar” dan een echt akkoord. Servië zou er voorlopig niks mee kunnen. Een snoepje waar ze nog niet aan mogen likken.

Zie pagina 8 voor reacties op het akkoord.