Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

De sociaal geograaf

Foto Eric Brinkhorst meetlatter voor 30 april. Martijn Goedvolk 06-17532530 m.goedvolk@prv.gelderland.nl Sint Jansstraat 11 7411 KD Deventer foto eric brinkhorst
Foto Eric Brinkhorst meetlatter voor 30 april. Martijn Goedvolk 06-17532530 m.goedvolk@prv.gelderland.nl Sint Jansstraat 11 7411 KD Deventer foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Martijn Goedvolk (32)

Studie: Ruimtelijke ordening en planologie, Hogeschool IJselland (1993-1998) en Sociale geografie, Universiteit Utrecht (1999-2003)Werk: sociaal geograaf en planoloog, provincie Gelderland Huis: appartementBrutomaandsalaris: 3.300 euro voor 36 uur in de week

Wat doet een sociaal geograaf?

„Ik ben projectleider van een onderzoek naar de aanleg van natuurtransferia rond de Veluwe. Dat zijn gebieden waar natuurontwikkeling en recreatie op elkaar worden afgestemd. Voor bezoekers van het gebied is het natuurtransferium een startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. Tot nu toe hebben we twee transferia gebouwd: bij Rheden en Nunspeet. De komende jaren worden er nog vier aan toegevoegd.”

Waarom worden die transferia gebouwd?

„We willen de recreatie op de Veluwe reguleren. Een natuurtransferium is daar een goed middel voor. Iemand die met de auto naar de Veluwe rijdt, wordt vanaf de snelweg door verkeersborden naar het transferium geleid. Daardoor voorkomen we dat iedereen kriskras door het gebied gaat rijden en wandelen. Fietsers en wandelaars die van de natuur willen genieten krijgen daar de kans voor, maar tegelijkertijd moeten we de Veluwe als natuurgebied beschermen. Gebieden waar zeldzame planten en dieren voorkomen zijn gebaat bij rust. Daarom is het reguleren van de bezoekersstromen van belang. We ontwikkelen de transferia in samenwerking met onder anderen onderzoekers van Wageningen Universiteit. Zij bekijken welke planten en dieren waar voorkomen.”

Wordt het rond die transferia niet erg druk? Waar moet iemand naartoe die op zoek is naar rust en stilte?

„Het gaat om grote gebieden, dus blijft er voldoende ruimte voor rust en stilte. De meeste bezoekers zullen de gebieden weliswaar ingaan vanaf de centrale locaties rond de bezoekerscentra, maar er zijn ook veel kleine, verspreide parkeerplaatsen en ‘groene bushaltes’ in de gebieden van waaruit je kunt gaan wandelen. Met de transferia proberen we echter het grootste deel van de natuurbezoekers op te vangen.”

Tobias Reijngoud