Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Britse huizenprijzen dalen met 1 pct, voor eerst in 12 jaar

De Britse huizenprijzen zijn in april met 1 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is de eerste daling op jaarbasis in 12 jaar.

Dat heeft de grote Britse hypotheekbank Nationwide vanmorgen bekendgemaakt, een dag nadat David Blanchflower, een van de negen leden van het monetaire comité van de Bank of England, had gewaarschuwd dat de huizenprijzen met meer dan 30 procent kunnen inzakken in de komende twee tot drie jaar. Gisteren maakte de Britse centrale bank bekend dat het aantal hypotheken voor nieuwe huizen was gedaald naar het laagste punt in 15 jaar. Blanchflower zei dat dringend actie is geboden om te voorkomen dat Groot-Brittannië na de VS in een recessie terechtkomt. Renteverlaging noemde hij als een van de mogelijkheden.

De Britse economie is heel gevoelig voor de huizenprijzen. Tweederde van de Britten is huiseigenaar. „Hoewel de uitgaven in winkels opvallend standvastig zijn gebleken terwijl de huizenmarkt haperde, zullen lagere huizenprijzen de uitgaven van consumenten gaan beïnvloeden”, zei hoofdeconoom Fionnuala Earley van Nationwide.

De huizenprijzen in Groot-Brittannië staan onder druk doordat banken door de kredietcrisis strengere voorwaarden stellen aan leningen, en huizenbezitters meer moeite hebben aan hun verplichtingen te voldoen. Maar de huizenprijzen zijn ook sterk gestegen, in de laatste tien jaar met meer dan 170 procent.

De Britten zijn pessimistischer geworden over hun economie. Uit een peiling van het consumentenvertrouwen door onderzoeksbureau GfK blijkt dat het consumentenvertrouwen in april daalde naar -24, in maart was het nog -19. Dat is het laagste niveau sinds 1992 toen het pond sterling uit het Europees Monetair Stelsel werd gegooid en er veel twijfels waren aan het economisch beleid van de toenmalige Conservatieve regering.

Die twijfels zijn er nu over de Labourregering van premier Gordon Brown. In peilingen voor lokale verkiezingen, die in mei worden gehouden, staat zijn partij op flink verlies. Brown zei vanmorgen bezorgd te zijn. „Mijn doel en mijn prioriteit is om het Britse volk door de economische problemen heen te leiden en de huizenmarkt weer in beweging te krijgen”, zei Brown.