Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Bonnie and Clyde: schiet je een weg naar de voorpagina

DVD Bonnie and Clyde Regie: Arthur Penn € 22,99 ***** Bonnie & Clyde
DVD Bonnie and Clyde Regie: Arthur Penn € 22,99 ***** Bonnie & Clyde

dvd

Bonnie and Clyde

Regie: Arthur Penn

€ 22,99 *****

Bonnie and Clyde zal uitgroeien tot de ultieme film over de jaren zestig, voorspelde een Amerikaanse criticus in 1967: „Het laat zien wat er van de maatschappij is geworden”. Het was het enige positieve geluid dat er te horen viel rondom de première van deze uiterst gewelddadige en, naar zou blijken, uiterst vernieuwende film.

Tegenwoordig wordt Bonnie and Clyde gezien als de eerste moderne Amerikaanse film. Het tragikomische scenario had eerder de aandacht getrokken van de Franse regisseur François Truffaut, die het liet lopen, waarna het bij Warren Beatty kwam.

Arthur Penns moreel complexe publieksfilm maakte sterren van Beatty, Faye Dunaway, Gene Wilder en Gene Hackman. De media spelen ook in de film een belangrijke rol: glamourbankrovers Bonnie Parker en Clyde Barrow weten de kranten perfect te bespelen. „Goedemiddag, wij zijn de Barrow-bende”, zegt Clyde als ze een bank binnenlopen, zodat ze met naam en toenaam op de voorpagina komen.