Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Steun van Ieren voor nieuw verdrag EU daalt volgens peiling

Rotterdam. Steun in Ierland voor het Verdrag van Lissabon is aan het afkalven, zo blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de Ierse krant Sunday Business Post. Ierland houdt op 12 juni een referendum over het verdrag. Zei in februari nog 42 procent van de ondervraagden voorstander te zijn van het Hervormingsverdrag van de EU, nu is dat nog maar 35 procent. Het percentage tegenstanders nam toe van 24 naar 31 procent. Het percentage onbeslisten bleef met 34 vrijwel gelijk. Ierland is het enige land in de Europese Unie dat zich bij referendum uitspreekt over het Verdrag van Lissabon. Dit verdrag is de opvolger van de Europese Grondwet, die in 2005 bij referendum door de Fransen en de Nederlanders werd verworpen.