Scout PSV weg vanwege Reker

De crisis bij PSV krijgt deze week een vervolg met het vertrek van scout Piet de Visser. De 73-jarige oud-trainer, die geldt als de ontdekker van onder anderen de Braziliaanse doelman Gomes en diens landgenoot Alex, zegt deze week in het tijdschrift Voetbal International (VI) dat hij weggaat bij de landskampioen omdat hij zich ergert aan algemeen directeur Jan Reker.

Direct nadat PSV vorige week zondag voor het vierde achtereenvolgende jaar de landstitel had gewonnen, ontstond opschudding bij de club toen bleek dat doelman Gomes in een interview met de VI had gezegd dat hij geen vertrouwen meer heeft in Reker. „Hij eruit of ik eruit”, zei Gomes. Reker beboette de doelman voor zijn uitlatingen, waarna ook technisch manager Stan Valckx zich achter de Braziliaan schaarde.

De Visser zegt dat hij de raad van commissarissen van PSV vorig jaar heeft ontraden Reker te benoemen tot algemeen directeur. „Hij is een voetbalman en wil zich altijd overal mee bemoeien”, zegt De Visser. „Als je dat niet indamt, krijg je onherroepelijk problemen.” Volgens De Visser gaf Reker de toenmalige trainer Ronald Koeman toestemming Kenneth Perez aan te trekken, terwijl op een scoutingsvergadering was besloten dat de Deense voetballer niet naar Eindhoven zou komen.

Vandaag werd ook bekend dat een Braziliaanse keeperstrainer die op 1 juli bij PSV zou beginnen terug is naar zijn vaderland en pas terug wil komen als Reker vertrekt als algemeen directeur.

Een vertrouwensbreuk is volgens Vitesse reden van het vertrek van trainer Aad de Mos. Gisteren werd bekend dat de 61-jarige coach per direct weg is, een jaar voordat zijn contract zou aflopen. Volgens een verklaring van Vitesse is er als gevolg van de vertrouwensbreuk „geen basis meer voor een gezamenlijke toekomst”. Tijdens een evaluatiegesprek vorige week bleek dat de club en de trainer niet meer op dezelfde lijn zitten. De Mos was twee seizoenen werkzaam bij Vitesse. Hij eindigde met zijn ploeg twee keer op de twaalfde plaats in de eredivisie. De Mos botste veelvuldig met spelers, bestuursleden en journalisten.