Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Pimpelmees kan gevaar ruiken

Rotterdam, 29 april. Pimpelmezen ruiken het gevaar. Dat blijkt uit een experiment waarbij Spaanse biologen nestkastjes van pimpelmezen insmeerden met de geur van fretten. De oudermezen aarzelden om het kastje binnen te gaan en probeerden op allerlei manieren naar binnen te kijken alvorens toch naar binnen te gaan en hun jongen te voeren. Hun verblijf in het nest was bijna twee keer zo kort in vergelijking met controlemezen, van wie de nestkastjes waren ingesmeerd met de geur van kwartels of water. Het is voor het eerst dat is aangetoond dat vogels niet alleen goed kijken en luisteren of de kust veilig is maar ook hun neus gebruiken om roofvijanden te detecteren. De onderzoekers beschrijven hun resultaten in het aprilnummer van het vakblad Functional Ecology.