Nieuwe maatschappij vliegt wel vanaf Maastricht

Luchtvaartmaatschappij Amsterdam Airlines trotseert de vliegtaks. De nieuwe Nederlandse maatschappij vliegt vanaf eind juni vijfmaal per week van Maastricht Aachen Airport op drie Turkse bestemmingen, in samenwerking met touroperator Tourjet. Dit maakten de partijen gisteren bekend.

Per 1 juli moeten reizigers die vanaf Nederlandse luchthavens vertrekken een milieuheffing betalen. De vliegtaks varieert van 11,25 euro op korte vluchten (maximaal 2.500 kilometer) tot 45 euro op langere vluchten. De maatregel moet de CO2-uitstoot compenseren. Luchtvaartmaatschappijen vrezen dat passagiers vaker zullen uitwijken naar luchthavens in Duitsland en België om de belasting te ontlopen.

Ankara ligt net binnen de 2.500 kilometer, aldus een woordvoerder van Amsterdam Airlines. „Hierdoor betaal je ruim 30 euro minder vliegtaks.”

Luchtvaartmaatschappijen mogen alleen naar bestemmingen buiten de EU vliegen vanuit het land waar het bedrijf gevestigd is. De vliegtaks joeg al verscheidene buitenlandse maatschappijen de grens over. Prijsvechter Corendon verkoos onlangs het Belgische Luik boven Maastricht.

In maart besloot de voorzieningenrechter dat de vliegtaks gewoon mag worden ingevoerd. De rechter verwierp bezwaren van luchthavens Schiphol en Maastricht, die samen met luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Corendon tegen de heffing pleitten. Op 3 juli dient een spoedappèl tegen de uitspraak.