Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Na ‘Fitna’ geen receptie in Kabul

De jaarlijkse recepties ter gelegenheid van Koninginnedag op de Nederlandse ambassades in Kabul (Afghanistan) en Islamabad (Pakistan) morgen zijn afgelast. De receptie in de Indonesische hoofdstad Jakarta vindt plaats op een andere locatie en onder aangescherpte veiligheidsmaatregelen.

De maatregel in Jakarta is genomen na de recente, kleinschalige protesten in het grootste islamitische land ter wereld tegen het uitbrengen van Fitna, de anti-islamfilm van PVV-leider Geert Wilders. Er is gekozen voor een „beter afgeschermde locatie”, aldus een woordvoerder van de ambassade.

De Nederlandse ambassade in Kabul werd vorige week gesloten omdat de veiligheidssituatie verslechterd was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen details over de exacte reden van de sluiting. De medewerkers zijn naar een geheime plek overgebracht. De ambassade in Pakistan is verplaatst naar een hotel. Dat houdt direct verband met de reacties op de film van Wilders, bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

Traditioneel organiseert iedere Nederlandse ambassade op de verjaardag van voormalig koningin Juliana een borrel voor Nederlandse staatsburgers in het buitenland en gasten. Vrijwel overal is een persoonlijke uitnodiging of een tijdige aanmelding vereist.

De recepties op de ambassades en consulaire vertegenwoordigingen in andere islamitische landen, zoals Iran, Algerije en in de Palestijnse gebieden gaan gewoon door. De ambassades daar hebben geen bijzonderheden gemeld.