Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Klacht over sepot `God bestaat niet`

Veenendaal. De Bond Tegen Het Vloeken heeft een klaagschrift ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) omdat het heeft besloten om de makers van het RVU-programma `God bestaat niet` uit 2005 niet te vervolgen. De aangifte was vooral gericht tegen een fragment waarin Jezus Christus als een aangelijnde hond wordt getoond. Ook spreekt programmamaker Rob Muntz in de inleiding over ,,gelovigen die overal ter wereld in staat gesteld worden hun kinderen te vergiftigen met hun mentaliteit en overtuiging via de opvoeding en scholing”. Het OM kwam in januari tot de conclusie dat de Christus-figuur slechts een symbool is om het christelijk geloof aan te duiden. Het meent dat niet kan worden vastgesteld dat er sprake is van verachtende en honende godslastering. Ook meende het OM dat de groep `gelovigen` die Muntz op de korrel neemt ,,te onbepaald is” om beschermd te worden door het wetsartikel van strafbare belediging, omdat ,,de heer Muntz meldt in diezelfde inleiding dat deze groep 97,5 procent van de wereldbevolking betreft.”