Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Elektro-pionier Cary (82) overleden

ADELAIDE, 29 april. Tristram Cary, pionier van de elektronische muziek, is donderdag op 82-jarige leeftijd in Adelaide, Australië overleden. De in Groot-Brittannië geboren componist inspireerde groepen als Pink Floyd, The Who en Roxy Music. Hij was de eerste die een geluidsstudio voor elektromuziek bouwde. Cary was in de Tweede Wereldoorlog radartechnicus bij de Britse marine. In 1955 componeerde hij de muziek voor de film Ladykillers en in de zestiger jaren produceerde hij muziek voor de tv-serie Dr. Who. Hij werkte mee aan de bouw van de eerste draagbare synthesizer. Pink Floyd gebruikte het op hun album Dark side of the moon.