Cuba zet doodstraf om

De straf van bijna alle ter dood veroordeelden in Cuba wordt omgezet in levenslang. Dat heeft president Rául Castro gisteren gezegd. Ook kondigde hij aan dat de regerende communistische partij de tweede helft van 2009 een congres zal beleggen, het eerste sinds 1997.

Castro noemde de strafverlaging passen binnen de „ethische en humanitaire leiding van de revolutie”. Wel benadrukte hij dat de doodstraf, die in Cuba wordt voltrokken door het vuurpeloton, bestaan blijft. „Het zou onverantwoordelijk en naïef zijn het ontmoedigende effect dat uitgaat van de straf op de echte terroristen, de imperialistische huurlingen, te ontkennen.” Sinds 2000 zijn drie mensen geëxecuteerd in Cuba.

De enigen voor wie de maatregel niet geldt zijn drie mannen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Dit zijn twee Midden-Amerikanen die in de jaren 90 bomaanslagen pleegden op toeristenhotels, waarbij een Italiaan gedood werd, en een Cubaanse-Amerikaan die tijdens een infiltratiepoging een moord pleegde.

Raúl volgde in februari zijn zieke broer Fidel op en brak sindsdien deels met diens beleid door een reeks hervormingen door te voeren. Fidel is echter nog steeds partijleider – een functie waarbij in andere socialistische landen altijd de werkelijke macht berustte, en niet bij die van president. Tijdens het komende congres kan een nieuwe eerste secretaris worden gekozen. Ook kan dan de samenstelling van het politburo en het Centraal Comité wijzigen.(AP)