Veel illegalen aan de slag in wokrestaurant

Veel wokrestaurants plegen belastingfraude en hebben illegale werknemers in dienst. Een interventieteam van de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie ontdekte dat tientallen wokrestaurants belasting ontduiken: het team legde in de afgelopen anderhalf jaar in totaal ruim 7 miljoen euro aan boetes op aan Chinese wokrestaurants.

Bij meer dan de helft van de 66 gecontroleerde restaurants vond het inspectieteam voldoende reden voor een vervolgonderzoek, maakte de Belastingdienst vandaag bekend. De meeste wokrestaurants ontdoken loonbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. In totaal trof het team 39 illegale werknemers aan en in ruim 40 procent van de gevallen legde de Arbeidsinspectie een boete op. Veel wokrestaurants zijn omgebouwde traditionele Chinese restaurants. Het controleteam keek ook of de verantwoording van de financiering van die verbouwingen wel klopte.

In de Chinese horecasector is het personeelstekort al jaren een probleem, zegt Alex Chang, voorzitter van het Chinees-Indische afdeling van Koninklijk Horeca Nederland. Omdat Nederlandse koks de Chinese tradities niet kennen, willen Chinese restaurants Chinese koks, maar die zijn lastig naar Nederland te krijgen. Chang vindt het kwalijk dat de Belastingdienst nu met de miljoenenfraude naar buiten komt: „Sinds vorig jaar hebben we een afspraak met de overheid om Chinese koks legaal tijdelijk aan het werk te zetten in Nederland. In 2006 haalden we 150 koks legaal naar Nederland, vorig jaar waren dit er al 500.” Dit jaar worden dat er nog honderden meer, schat hij.

Nederland telt ongeveer 500 wokrestaurants, van de in totaal 2.200 Chinese restaurants. Het interventieteam zet de controles voort, aldus de Belastingdienst.