Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Televisie Voorkeur

De vondst van een hand, die door een hond wordt opgegraven in het bos, leidt naar een twee jaar eerder gepleegde moord en uiteindelijk tot een enorme doofpotaffaire. Waking the Dead, aflevering Duty and honour, met Trevor Eve als teamleider Peter Boyd, (foto) en Sue Johnston als Grace Foley, maakster van psychologische profielen. BBC 1, 22.00-23.00u., tweede/laatste deel dinsdag BBC 1, 22.00-23.00u.
De vondst van een hand, die door een hond wordt opgegraven in het bos, leidt naar een twee jaar eerder gepleegde moord en uiteindelijk tot een enorme doofpotaffaire. Waking the Dead, aflevering Duty and honour, met Trevor Eve als teamleider Peter Boyd, (foto) en Sue Johnston als Grace Foley, maakster van psychologische profielen. BBC 1, 22.00-23.00u., tweede/laatste deel dinsdag BBC 1, 22.00-23.00u.

actualiteiten

EénVandaag. Volgens deskundigen spelen kinderen te weinig buiten, met onder andere overgewicht tot gevolg. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil natuurlijke speelplekken in speciale speelbossen inrichten; in Nijmegen bestaat een buitenschoolse opvang die de ‘scharrelkinderen’ het hele jaar door mee de bossen in neemt. Verder aandacht voor pogingen vanuit Rusland en China om te spioneren in onder andere Nederlandse energiecontracten. Volgens de AIVD een dagelijkse realiteit. Ned.1, 18.00-18.45u.

Netwerk. Thrillerauteur Tomas Ross schreef De Marionet, over wat er gebeurd zou zijn als de poging om Pim Fortuyn te vermoorden was mislukt. Voor één keertje wilden twee oud-politici en een minister die het nét niet geworden is, wel een antwoord geven op die intrigerende vraag: wat als Pim Fortuyn nog had geleefd? Ter gelegenheid van Workers Memorial Day, waarop overleden werknemers worden herdacht, een reportage over de 47-jarige Jonnny Stegge die op zijn werk de schildersziekte OPS had opgelopen, waardoor zijn hersenen werden aangetast. In december hing hij zichzelf op. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova. Aandacht voor de incestzaak in Amstetten, Oostenrijk, waar de nu 42-jarige Elisabeth F. bijna 24 jaar door haar vader gevangen zou zijn gehouden en seksueel misbruikt in de kelder van hun huis. Verder een reportage over het het niveau van de gemeenteraadsleden. Uit onderzoek blijkt dat niet de grootste talenten op dit slecht betaalde werk afkomen. Ned. 2, 22.25-22.55u.

Informatief

Radar. Eerste deel van een tweeluik over de macht van de farmaceutische industrie, die elk jaar 1,3 miljard euro investeert om consumenten aan de pillen te krijgen. Bij de introductie van nieuwe medicijnen worden marketingtechnieken ingezet zoals gesponsorde onderzoeken, ‘wetenschappelijke’ artikelen en het inzetten van ‘medical opinion leaders’ (mollen), artsen die fors betaald worden om medicijnen te promoten in de media en bij hun collega’s. Contracten tonen aan hoe twijfelachtig de objectiviteit van de wetenschappers en artsen in deze is. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: In gesprek met John Gray. Volgens de Britse filosoof John Gray schuilt er een groot probleem in het vooruitgangsdenken. Elke politieke beweging die streeft naar een zaligmakend einddoel is verdacht, omdat dit in het verleden tot grootschalige terreur en bloedvergieten heeft geleid. Niet alleen het nazisme en bolsjewisme vielen in hun eigen mes, ook de export van het liberaal-democratisch kapitalisme lijkt zijn grenzen te bereiken. Gray gaat in debat met filosoof en redacteur van nrc.next Rob Wijnberg, o.a. over zijn boek Zwarte Mis, religieus fundamentalisme en de moderne utopieën. Ned.2, 21.00-22.00u.

Am I normal? Britse serie over ziektes van de moderne tijd. Vanavond over ‘spirituality’. Uit onderzoek blijkt dat steeds minder Britten een religie aanhangen, maar dat het merendeel nog wel vasthoudt aan het idee van een leven na de dood, geesten en het bovennatuurlijke. Psycholoog Tanya Byron onderzoekt de botsingen tussen ‘harde’ wetenschap en geloof. BBC 2, 22.00-23.00u.

Meet the immigrants. Reportageserie over het leven van immigranten in Groot-Brittannië. BBC 1, 23.35-0.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Umberto Tan, meervoudig ‘best geklede man’, gaat het programma Help, mijn man kan niet dansen presenteren, muziek van de band Zuco 103 en Robbert Dijkgraaf vertelt over zijn nieuwe boek Blikwisselingen. Menno Bentveld presenteert met tafeldame is Loes Luca. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Jaap Scholten vertelt over zijn boek De Wet van Spengler, Eimert van Middelkoop, minister van Defensie, praat over de nasleep van de dood van twee militairen, onder wie de zoon van generaal Peter van Uhm, tijdens de missie in Uruzgan. Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer gaan ondanks de verbreking, na 11 jaar, van hun relatie toch samen naar de Olympische Spelen. Met de hulp van een therapeut lukt het ze om samen in een bootje te zitten. Ned.1, 23.00-23-55u.

documentaire

Expo 58 en de gouden jaren: Celluloid heroes. Derde deel van een vierdelige reeks over de periode 1958-1973 naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Expo 58 gaat vooral over media en cultuur. Ned.2, 22.50-23.40u.

Kunst en cultuur

NPS Klassiek: Barenboim on Beethoven. Masterclass over pianosonates van Ludwig van Beethoven met Barenboim en de jonge pianist Jonathan Bliss. Ned.2, 23.40-0.35u.

Amusement

Dames in de dop. Nieuwe reeks van deze realityserie waarin negen meiden worden omgetoverd tot keurige mevrouwen. RTL 5, 21.30-22.30u.

sport

Snooker. Rechtstreeks verslag en later een samenvatting van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. BBC 2, 20.00-22.00u. & 0.20-0300u.