Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Parachute Da Vinci werkt echt

Parachute Da Vinci werkt echt PAYERNE. Een 36-jarige Zwitser heeft zaterdag een succesvolle sprong uitgevoerd met een ooit door Leonardo da Vinci ontworpen parachute. Het valscherm, gemaakt met moderne materialen, is grotendeels gebaseerd op een ontwerp van Da Vinci uit 1485. Oliver Vietti-Teppa, die op 650 meter hoogte uit een helikopter was gesprongen, is hiermee de eerste die veilig een sprong heeft gemaakt met de parachute.In 2000 moest een Brit zijn poging opgeven en de reserveparachute gebruiken. Da Vinci was de eerste die een ontwerp maakte voor een parachute. Zijn ontwerp bestond uit een linnen doek, opengehouden door een piramidevormige constructie van houten stokken met een lengte van in totaal zeven meter. Volgens zijn aantekeningen zou iedereen hiermee ‘van welke hoogte dan ook zonder enig risico kunnen springen’. Da Vinci heeft de parachute zelf nooit getest. (NRC) Foto AFP Swiss Olivier Vietti-Teppa prepares to land with his 12 kg pyramid-shaped parachute designed by Leonardo da Vinci on April 26, 2008 in Payerne, over 500 years after Italian genius sketched the first parachute. Vietti-Teppa, 36, was dropped from an helicopter 600 metres above Payerne's airport. The original design was scribbled by Da Vinci in a notebook in 1483. An accompanying note read: "If a man is provided with a length of gummed linen cloth with a length of 12 yards on each side and 12 yards high, he can jump from any great height whatsoever without injury". AFP PHOTO/FABRICE COFFRINI
Parachute Da Vinci werkt echt PAYERNE. Een 36-jarige Zwitser heeft zaterdag een succesvolle sprong uitgevoerd met een ooit door Leonardo da Vinci ontworpen parachute. Het valscherm, gemaakt met moderne materialen, is grotendeels gebaseerd op een ontwerp van Da Vinci uit 1485. Oliver Vietti-Teppa, die op 650 meter hoogte uit een helikopter was gesprongen, is hiermee de eerste die veilig een sprong heeft gemaakt met de parachute.In 2000 moest een Brit zijn poging opgeven en de reserveparachute gebruiken. Da Vinci was de eerste die een ontwerp maakte voor een parachute. Zijn ontwerp bestond uit een linnen doek, opengehouden door een piramidevormige constructie van houten stokken met een lengte van in totaal zeven meter. Volgens zijn aantekeningen zou iedereen hiermee ‘van welke hoogte dan ook zonder enig risico kunnen springen’. Da Vinci heeft de parachute zelf nooit getest. (NRC) Foto AFP Swiss Olivier Vietti-Teppa prepares to land with his 12 kg pyramid-shaped parachute designed by Leonardo da Vinci on April 26, 2008 in Payerne, over 500 years after Italian genius sketched the first parachute. Vietti-Teppa, 36, was dropped from an helicopter 600 metres above Payerne's airport. The original design was scribbled by Da Vinci in a notebook in 1483. An accompanying note read: "If a man is provided with a length of gummed linen cloth with a length of 12 yards on each side and 12 yards high, he can jump from any great height whatsoever without injury". AFP PHOTO/FABRICE COFFRINI AFP

Een 36-jarige Zwitser heeft zaterdag een succesvolle sprong uitgevoerd met een ooit door Leonardo da Vinci ontworpen parachute. Het valscherm, gemaakt met moderne materialen, is grotendeels gebaseerd op een ontwerp van Da Vinci uit 1485. Oliver Vietti-Teppa, die op 650 meter hoogte uit een helikopter was gesprongen, is hiermee de eerste die veilig een sprong heeft gemaakt met de parachute.In 2000 moest een Brit zijn poging opgeven en de reserveparachute gebruiken.

Da Vinci was de eerste die een ontwerp maakte voor een parachute. Zijn ontwerp bestond uit een linnen doek, opengehouden door een piramidevormige constructie van houten stokken met een lengte van in totaal zeven meter. Volgens zijn aantekeningen zou iedereen hiermee ‘van welke hoogte dan ook zonder enig risico kunnen springen’. Da Vinci heeft de parachute zelf nooit getest. (NRC)