Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jazzklarinettist Giuffre overleden

Rotterdam, 28 april.De Amerikaanse jazzklarinettist Jimmy Giuffre is donderdag op 86-jarige leeftijd in Pittsfield, Massachusetts overleden. Hij leed al geruime tijd aan de ziekte van Parkinson. Giuffre, geliefd om zijn fluwelig klarinetgeluid, stond bekend als een avontuurlijk en innovatief muzikant en componist, wiens carrière een halve eeuw omspande. Het bekendst werd hij als componist van Four Brothers voor Woody Herman. Giuffre begon zijn loopbaan in bigbands. Hij speelde meer instrumenten en probeerde uiteenlopende stijlen. Critici ontdekten pas vrij laat zijn avantgardistische stijl. Terwijl hij nog muziek maakte, doceerde hij ook, vooral in New York.