Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Gouden Zoen voor jeugdboek `Slecht` van Jan Simoen

AMSTERDAM, 28 april. De Vlaamse schrijver Jan Simoen (1953) krijgt voor zijn boek Slecht de Gouden Zoen 2008. De prijs voor het mooiste jeugdboek van het afgelopen jaar, gekozen door volwassenen, wordt woensdag 14 mei uitgereikt. Dat heeft de organisator, Stichting CPNB, vandaag bekendgemaakt. De Zilveren Zoen gaat naar De Boekendief van de Australiër Markus Zusak en Het Jaar dat de zigeuners kwamen van de in de Verenigde Staten wonende Linzi Glass. Aan de rivier van de Australiër Steven Herrick en Markus En Diana van de Noor Klaus Hagerup krijgen een Eervolle Vermelding. In Slecht speelt de 16-jarige jongen Nathan de hoofdrol. Hij wordt aan het begin van het verhaal opgepakt door de politie en wacht op zijn verhoor. Gaandeweg wordt duidelijk wat er precies is gebeurd. Dan blijkt Nathan niet zo`n aardige jongen als hij in eerste instantie leek. Simoen schreef eerder onder meer Duizend stenen ogen en Met Mij Is Alles Goed.