Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

EU: lagere groei in eurozone

De economische groei in de eurozone zal dit jaar afnemen en de inflatie zal stijgen. Dat heeft de Europese Commissie vanmorgen gezegd in haar economische prognose.

De groei van de economie in de 15 landen die de euro hebben ingevoerd zal dit jaar uitkomen op 1,7 procent en volgend jaar op 1,5 procent. Vorig jaar noteerde de eurozone nog een groei van 2,6 procent. De vertraging is voor een groot deel toe te schrijven aan de internationale kredietcrisis. Die heeft ervoor gezorgd dat banken wereldwijd miljarden hebben moeten afschrijven. De crisis ontstond in de VS waar de economie al vrijwel tot stilstand is gekomen. De pijn van de VS begint nu ook in Europa door te dringen. Daarbij komt dat de problemen in de financiële sector er ook voor zorgen dat consumenten voorzichtiger worden met uitgaven.

De inflatie in de eurozone zal dit jaar met 3,2 procent stijgen, zo verwacht de commissie. Vorig jaar was de toename nog 2,1 procent. De stijging komt onder meer door de hoge grondstofprijzen, het duurder worden van kredieten en de sterke euro. De inflatie zal ook in 2009 boven de 2 procent blijven (2,2 procent) waarmee de Europese Centrale Bank opnieuw niet voldoet aan haar eigen voornemen om de inflatie in de eurozone op maximaal 2 procent te houden.

Voor Nederland verwacht de Commissie een groei van 2,6 procent in 2008 en 1,8 procent in 2009. De groei van 2008 is voor een groot deel te wijten aan het naijleffect van 2007 toen de economische groei op 3,5 procent uitkwam. (Bloomberg, AP)