Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eerdere start met teruggave belasting in VS

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is op het laagste punt in 25 jaar beland. Maar om het op te vijzelen begint de Amerikaanse regering maandag al, eerder dan gepland, met het storten van een belastingteruggave op de bankrekeningen van Amerikanen.

In de index van de Universiteit van Michigan daalde het consumentenvertrouwen in april naar 62,5, terwijl het in maart nog op 69,5 stond. Dat was slechter dan wat economen hadden verwacht. Het is de derde maand achter elkaar dat het vertrouwen bij de Amerikaanse consument daalde. Amerikanen maken zich zorgen over de hogere prijzen voor energie en voedsel, over de crisis op de woningmarkt en over de oplopende werkloosheid.

President Bush zei gisteren dat de belastingteruggave „zal helpen de Amerikanen te compenseren voor de hogere prijzen aan de benzinepomp en in de supermarkten en ook de economie een stimulans zal geven om ons uit de economische vertraging te helpen”. Eerder zei Bush te hopen dat het belastingcadeautje van 600 dollar (385 euro) voor een alleenstaande en 1200 dollar voor een stel met kinderen Amerikanen weer zou aan zetten geld uit te geven. Consumentenuitgaven vormen ongeveer tweederde van de Amerikaanse economie.

Door tegenvallende cijfers van softwareproducent Microsoft nam gisteren echter de vrees voor een Amerikaanse recessie weer toe. Volgens berekeningen van dataleverancier Thomson Reuters zullen de bedrijfwinsten in het eerste kwartaal 14,1 procent lager uitkomen dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De beurskoersen op Wall Street daalden in de ochtend, maar veerden later weer op.

De olieprijs steeg gisteren even tot boven de 119 dollar per vat als gevolg van een schietincident in de Perzische Golf tussen een Amerikaans schip en twee Iraanse boten en berichten over een aanslag op een pijpleiding in Nigeria. Daardoor groeiden de zorgen over de aanvoer van olie uit deze regio’s. Ook een staking op een Schots boorplatform verontrustte de markt. Later op de dag herstelde de prijs zich enigszins tot 118,52 dollar. Analisten houden nog steeds rekening met een verdere prijsstijging van een vat olie tot 125 of zelfs 130 dollar.

De Britse economie kende in het eerste kwartaal de laagste groei van de afgelopen drie jaar. Volgens cijfers van het nationale statistiekbureau groeide het bruto binnenlands product in de afgelopen drie maanden met 0,4 procent. In de Verenigde Staten worden volgende week woensdag de cijfers over de ontwikkeling van de economie gepubliceerd.