Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bob den Uyl Prijs voor Dick Wittenberg

De VPRO Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek, is dit jaar toegekend aan NRC Handelsblad-redacteur Dick Wittenberg voor zijn boek Binnen is het donker, buiten is het licht. Het boek, met fotografie van Jan Banning, is bij Uitgeverij Atlas verschenen. De prijs, die voor de vijfde maal is uitgereikt, bestaat uit vijfduizend euro en een plastiek van Berenice Witsen Elias.

In 2006 kregen Wittenberg en Banning de Dick Scherpenzeel Prijzen voor hun reportage ‘Het gezicht van de armoede’ in het maandblad M van NRC Handelsblad, over alledaagse armoede in het dorpje Dickson in Malawi. Die reportage was de basis voor het boek.

„Een boek dat je in steeds kortere zinnen brengt bij het leven van mensen in een straatarm Afrikaans dorp”, aldus het juryrapport. „Nooit is de armoede van Afrika zo dicht op je huid gekomen. De auteur neemt zichzelf bovendien mee. Zijn aanwezigheid zet de verhoudingen in Dickson, Malawi, op scherp. Hij vraagt zich af of zijn aanwezigheid daar eigenlijk gerechtvaardigd is. De karige schrijfstijl verbindt zich prachtig met de karigheid van het bestaan van de bewoners. De korte zinnen lijken simpel, maar vragen grote discipline en schrijfvaardigheid. De prachtige foto’s lijken uitermate sober, maar vragen een grote technische inspanning.” De jury looft de wijze waarop „structuur en aankleding, motief en uitwerking, boekverzorging en complementariteit van media allemaal kloppen.”

De jury bestond uit directeur van het Tropenmuseum Lejo Schenk (voorzitter), schrijver/filmmaker Peter Delpeut, schrijfster Jenny Strijland (Rascha Peper) en voorzitter van Artsen zonder Grenzen Albertien van der Veen.

Eerdere winnaars waren Rudi Rotthier (De koranroute), Renée Postma (Midden-Europa achter de schermen), Bart Rijs (Het hemels vaderland) en Jannie Regnerus (Het geluid van vallende sneeuw).

De andere genomineerden waren Jolanda Linschooten met Poollicht (Gottmer), Nell Westerlaken met Het paviljoen van meneer Mofid (De Geus), Eefje Blankevoort met Stiekem kan hier alles (Podium), Olaf Tempelman met Roemeense lente (De Arbeiderspers) en Frank Westerman met Ararat (Atlas).

http://www.vpro.nl/programma/bobdenuylprijs/

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Bob den Uyl Prijs

In het artikel Bob den Uyl Prijs voor Dick Wittenberg (26 april, pagina 7) staat dat Wittenberg de prijs kreeg voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek. Hij deelt de onderscheiding echter met fotograaf Jan Banning, die samen met hem het bekroonde boek Binnen is het donker, buiten is het licht maakte.