Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Handel

Waar is de iPhone het goedkoopst?

In Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Ierland hebben ze ’m al. Maar de Apple iPhone is officieel nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar. Je hoeft maar om je heen te kijken om te constateren dat er een levendige grijze handel in iPhones is ontstaan. De iPhone-handel in Nederland is overigens nog bescheiden vergeleken met landen

grijze_iphone.jpgIn Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Ierland hebben ze ’m al. Maar de Apple iPhone is officieel nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar. Je hoeft maar om je heen te kijken om te constateren dat er een levendige grijze handel in iPhones is ontstaan.

De iPhone-handel in Nederland is overigens nog bescheiden vergeleken met landen als Rusland, China en India. Daar zijn naar verluidt honderdduizenden gekraakte toestellen in omloop - er zijn zelfs analisten die denken dat 1,5 miljoen van de 4 miljoen verkochte iPhones ‘grijs’ zijn. Apple geeft geen nauwkeurige cijfers over het aantal unlocked iPhones, maar heeft het over een ‘significant aantal’. Het bewijs dat er veel vraag is naar het toestel, aldus de fabrikant.

Veel Nederlandse reizigers kopen een iPhone in de Verenigde Staten, kraken de software (geen diploma voor nodig) en stoppen er een Nederlandse simkaart in of verkopen ‘m door. Op Marktplaats.nl struikel je over de iPhones, maar iedereen kan ook zelf naar New York vliegen en bij een Apple Store binnenlopen. Daar geldt een maximum van vijf iPhones per klant. Met de vriendelijke dollar en de verplichte aangifte bij de douane komt dat neer op 329 euro voor een iPhone met 8 gigabyte geheugen. Wie niets aan te geven heeft, is voor 276 euro klaar. Toch een wakkere douanier op Schiphol? Dat is dan 356 euro.

Afbeelding_3.jpgIn dit handige overzicht houdt de Nederlandse iPhoneclub gedetailleerd bij wat de goedkoopste opties zijn om zelf een iPhone te importeren. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn de prijzen overigens net weer gewijzigd. De reden is volgens specialisten van Gartner en Forrester duidelijk: Apple ruimt de voorraad op om plaats te maken voor de nieuwe iPhone met 3G.
De iPhone 3G komt er dit jaar zeker, “want dat heeft Apple-baas Steve Jobs zelf gezegd”, zegt Gartner-analist Carolina Milanesi. Of ie ook in Nederland te koop zal zijn, durft ze niet te bevestigen. En anders vliegen we nog maar een keer naar New York heen en weer.