Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Televisie Voorkeur

Publiciste en activiste Germaine Greer (The Female Eunuch) is één van de gasten in het culturele discussieprogramma Newsnight review, BBC 2, 0.00-0.35u. ** FILE ** Germaine Greer speaks after she was presented with an Honorary Degree in the great hall of the Sydney University in Sydney, Australia Friday, Nov. 4, 2005. Greer, known for being an outspoken Australian feminist, was awarded an Honorary Degree of Doctor of Letters. Author Salman Rushdie squared off against the feminist icon in a letter published in a newspaper, labeling her support for a group of Bengali film protesters as "philistine, sanctimonious, and disgraceful." A group of Bangladeshi traders opposes the film version of Monica Ali's book "Brick Lane," a story about a Bangladeshi woman living in the area of east London. Protesters, unhappy over how the book depicts people in the area, gathered in London Sunday, July 30, 2006 for the culmination of a campaign that has led to the cancellation of plans to shoot scenes for a movie in their neighborhood. (AP Photo/Rob Griffith)
Publiciste en activiste Germaine Greer (The Female Eunuch) is één van de gasten in het culturele discussieprogramma Newsnight review, BBC 2, 0.00-0.35u. ** FILE ** Germaine Greer speaks after she was presented with an Honorary Degree in the great hall of the Sydney University in Sydney, Australia Friday, Nov. 4, 2005. Greer, known for being an outspoken Australian feminist, was awarded an Honorary Degree of Doctor of Letters. Author Salman Rushdie squared off against the feminist icon in a letter published in a newspaper, labeling her support for a group of Bengali film protesters as "philistine, sanctimonious, and disgraceful." A group of Bangladeshi traders opposes the film version of Monica Ali's book "Brick Lane," a story about a Bangladeshi woman living in the area of east London. Protesters, unhappy over how the book depicts people in the area, gathered in London Sunday, July 30, 2006 for the culmination of a campaign that has led to the cancellation of plans to shoot scenes for a movie in their neighborhood. (AP Photo/Rob Griffith) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met Shiraz Maher, ooit lid van de extremistische groepering Hizb ut Tahrir, over een geheim congres waar exit-strategieën voor terroristen met spijt werden onderzocht, om 18.35u., gevolgd door een politiek praatje van de minister-president. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Volgens veel artsen is de dodelijke injectie, de meest gebruikte vorm van executie in Amerika, een onmenselijke en gruwelijke manier om te sterven, een vorm van doodmartelen. Toch besliste het Amerikaanse hooggerechtshof vorige week dat de injectie niet in strijd is met de grondwet. Een oud-gevangenbewaarder, een arts en een man die getuige was van de executie van zijn broers moordenaar pleiten voor het verbieden van de dodelijke injectie. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Schrijver Kader Abdolah licht het tweeluik toe, dat hij schreef over Mohammed en de koran. Verder een reportage over de sterke euro, die Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland problemen bezorgt. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten o.a. Rutger Castricum van GeenStijl.nl, presentator Paul Witteman en schrijver Joost Zwagerman. Presentator Matthijs van Nieuwkerk, tafelheer Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Op weg naar het Lagerhuis. Eerste aflevering van een nieuwe serie debatprogramma's, met de halve finales van de landelijke debatwedstrijd voor scholieren. Stad en Esch uit Meppel strijdt tegen Candea College uit Duiven en Lyceum Oudehoven uit Gorinchem tegen Bogerman uit Sneek. Ned2, 21.15-22.00u.

Katja en Sophie. De reislustige presentator Chris Zegers en cabaretier Peter Heerschop, die ook altijd een enorme drang heeft om weg te gaan vragen zich met de presentatrices of op vakantiepret gaan eigenlijk zo leuk is. Vertragingen, luchthavenformaliteiten, morsige taxiritten door stoffige landen, opdringerige medetoeristen, reisobstipatie, ruzie met je geliefde en ander ongedierte: misschien is het fijnst aan reizen de voorpret. Ned.3, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Hans Galjaard (1935) is emeritus hoogleraar Humane Genetica. Hij beschrijft hoe de grenzen van het medische kunnen en handelen telkens worden verlegd. PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb blijft bij zijn plannen om de sollicitatieplicht af te schaffen voor bijstandsmoeders met kinderen tot vijf jaar, ondanks harde kritiek van gemeenten en sociale diensten en Eurocommissaris Neelie Kroes wil quota voor vrouwen in topfuncties. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Praatshow met als gasten filmactrice Cameron Diaz, filmacteur Ashton Kutcher, tv-bekendheid, acteur en columnist Russell Brand en komiek Ronnie Corbett. Muziek: de Courteneers. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Het uur van de wolf: Christo pakt New York in. Documentaire die laat zien hoe het Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude na 23 jaar onderhandelen lukt om de bewoners en politiek in New York ‘in te pakken’. Miljoenen dollars, talloze discussies en ijzeren volharding zijn nodig om te komen tot een indrukwekkend kunstwerk: the Gates, verwijzend naar de nooit gerealiseerde poorten bij de ingangen van het park. Het is een geschenk van de kunstenaars aan de stad waar zij zelf als immigranten sinds de jaren '60 hun thuis vinden. Door de controverse die het kunstwerk oproept, gaat de film in essentie over de zin van kunst. Ned.2, 22.50-0.25u.

informatief

De toekomst is nu. Aflevering: de toekomst van de veiligheid. Camera’s die je overval volgen, die zelfs door muren heen kunnen kijken of de politie alarmeren als iemand agressief wordt. Het DNA van iedereen in één grote databank waar de technische recherche al op de plaats delict in kan en direct de dader mee kan identificeren. Kunnen deze technische ontwikkelingen misdaad voorkomen en wat betekent dit voor onze privacy? Presentatie Sven Kockelman en Adjiedj Bakas. Ned.2, 19.25-19.55u.

Crimetime. Eerste aflevering van een misdaadprogramma waarin misdaadreporter John van den Heuvel verslag doet van de laatste ontwikkelingen in de onderwereld. Met nieuwe feiten over Nederlandse topcriminelen, een uitleg hoe de onderwereld huurmoorden voorbereidt en aandacht voor politie en justitie die soms ontsporen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Ned.1, 20.30-21.30u.

Stephen Fry and the Gutenberg press. Reportage over de uitvinder van de boekdrukkunst Johannes Gutenberg (ca. 1400 - 1468). BBC 2, 22.00-23.00u.

Metropolis: De een zijn dood… In een wekelijkse ronde over de aarde laten buitenlandse correspondenten zien hoe het er op hun standplaats toe gaat. Thema vandaag: De een zijn dood… Over de dood en hoe het daarna verder gaat, de cultuur er omheen en vooral hoe er overal geld aan wordt verdiend. In het ene land is de begrafenis een ingetogen ritueel, in het andere lijkt meer op een groot feest. Ned.3, 23.55-0.25u.

film

Der Deutsche Filmpreis 2008. Rechtstreekse uitzending van de uitreiking van de LOLA, de Duitste Oscar, vanuit Berlijn. Carice van Houten (Zwartboek) is genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol. ARD, 21.45-23.45u.

amusement

De flat. In zijn huiskamer ontvangt rapper Ali B. cabaretier Najib Amhali, Yolanthe Cabau van Kasbergen en scheidsrechter Dick Jol, met wie hij de actualiteit bespreekt. Ned.2, 23.15-23.45u.