Spionage geheime dienst op redacteur Spiegel

De chef van de binnenlandse veiligheidsdienst in Duitsland is in opspraak geraakt nadat bekend is geworden dat zijn organisatie een journaliste van het weekblad Der Spiegel en een Afghaanse minister heeft laten bespioneren.

Ernst Uhrlau, hoogste man van de Duitse inlichtingendienst BND, bracht zelf eind vorige week de verslaggeefster en haar hoofdredactie op de hoogte van de spionage. Van juni tot november 2006 is de e-mailuitwisseling tussen Susanne Koelbl en de Afghaanse minister van Handel en Industrie Amin Farhang gecontroleerd.

De dienst liet een zogeheten ‘trojaans paard’ op de computers van de Spiegel-journaliste en van Farhang installeren. Dit is een programma dat een andere functie vervult dan waarneembaar is, en in dit geval werd gebruikt om te spioneren. De BND-chef heeft Koelbl zijn verontschuldigingen aangeboden, maar gisteren kondigde Der Spiegel aan dat het gerechtelijke stappen tegen de dienst overweegt. Het blad sprak in een persbericht van een „ernstige inbreuk op de persvrijheid.”

In de Duitse politiek is beroering over de zaak ontstaan. Bondsdagleden lieten verontwaardigd weten dat de top van de BND het vertrouwen van het parlement heeft verspeeld. „Het vertrouwen in de capaciteiten van de heer Uhrlau om de BND te leiden heeft aanzienlijke schade opgelopen”, zei de afgevaardigde van de liberale FDP Max Stadler op de Duitse tv-zender N24. Hij waarschuwde voor de ontwikkeling van de BND tot een „staat in een staat.”

Leden van het gremium dat verantwoordelijk is voor de parlementaire controle op de veiligheidsdienst besloten gisteren niet het aftreden van Uhrlau te eisen. Wel heeft het Bundeskanzleramt, het ministerie van bondskanselier Merkel waaraan de BND direct verantwoording verschuldigd is, disciplinaire maatregelen tegen drie naaste medewerkers van Uhrlau afgekondigd.

De Afghaanse minister Farhang reageerde verbolgen op de spionage-actie van de Duitse geheime dienst. Hij suggereerde dat de BND hem verdenkt van banden met de radicaal-islamitische Taliban. “Door deze absurde leugen, dat ik een soort dubbelagent zou zijn, is mijn leven en dat van mijn familie in groot gevaar”, zei hij tegen de Osnabrücker Zeitung. “Ik kan morgen op straat worden neergeschoten”. Volgens Farhang is het waarschijnlijk dat de BND zijn e-mails nog steeds leest en zijn telefoon aftapt. De BND heeft wel aan Koelbl, maar niet aan Farhang excuses gemaakt.