Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Menselijkheid

In het CS van 11 april belicht Raymond van den Boogaard `de verschillen` tussen mensen en menselijkheid. Hij illustreert die met een film met een barmhartige Oekraïense. Zij heeft `haar menselijkheid en vriendelijkheid weten te behouden, eigenschappen die in de westerse gemeenschap [...] verloren zijn gegaan`. Bejaarden worden hierbij door autochtoon personeel als lastig oud vuil behandeld. In Nederland ken ik wel een paar voorbeelden van het omgekeerde: Nederlands personeel loopt zich het vuur uit de sloffen om oudere mensen met geestelijke en lichamelijke defecten een zo prettig mogelijk leven te bieden.