McCain hekelt beleid Bush na Katrina

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft vandaag scherpe kritiek geuit op de manier waarop de regering-Bush heeft gereageerd op orkaan Katrina in New Orleans en omstreken. Niet eerder viel de senator de president zo openlijk af.

„Verschrikkelijk” en „schandalig”. Zo noemde de Republikeinse presidentskandidaat McCain het handelen van de regering na Katrina, de orkaan die in 2005 tot dijkdoorbraken en overstromingen leidde en ruim 1.800 levens kostte. Tijdens een bezoek gisteren aan de Lower Ninth Ward, de wijk die het zwaarst getroffen werd door Katrina en waar de herstelwerkzaamheden nog steeds langzaam vorderen, somde McCain een lange lijst van punten op waarop de overheid volgens hem zou hebben gefaald in de rampenbestrijding.

Hij noemde onder andere „gebrekkige communicatie” en de inzet van „niet-gekwalificeerde mensen”. Ook zou McCain, als hij zelf aan het bewind zou zijn geweest, zich onmiddellijk naar de rampplaats hebben gehaast. Bush bezocht New Orleans pas twee dagen na de orkaan, op weg terug naar huis na een bezoek aan zijn ranch in Texas. Daarvoor werd hij door velen bekritiseerd.

„Nooit meer” zou het Witte Huis op zo’n manier omgaan met rampenbestrijding, zwoer McCain in de Lower Ninth Ward. Op de vraag van een journalist of McCain de verantwoordelijkheid voor de fouten bij de top van de regering legde, antwoordde hij vigoreus „ja”, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Democraten stellen dat McCain in 2006 nog tegen een wet stemde die moest voorzien in noodhulp aan de Golfkust, waarin onder andere 29 miljard dollar (18,4 miljard euro) aan financiële steun was opgenomen. McCain vond dat er onnodige kostenposten in de wet waren opgenomen. Tijdens zijn eerste bezoek aan New Orleans in maart 2006 vroeg McCain om meer geld dan de 4,2 miljard dollar voor huizenherstel die Bush beloofd had.

McCain heeft al eerder kritiek geuit op het overheidshandelen tijdens Katrina maar nog nooit zo scherp en ook niet tijdens zijn presidentscampagne. De afgelopen weken bezocht McCain plaatsen die zelden door Republikeinse presidentskandidaten worden bezocht, zoals Appalachia en de ‘zwarte gordel’ van Alabama. Dat werd gezien als een poging van McCain om gematigde kiezers aan te trekken door zich neer te zetten als een andere Republikein dan die nu in het Witte Huis resideert. (AP, Reuters)