Liefdesbarrières

Nu het allemaal goed is afgelopen, durf ik erover te schrijven. Ruim een half jaar geleden werd ik dolverliefd op een meisje. Dat is op zich niet verwonderlijk. Iedereen die haar zou kennen, zou dat onmiddellijk begrijpen. Verwonderlijker was het dat zij ook verliefd werd op mij. Nu wonen we samen. Ik heb heel veel zin om daar uitgebreid over te schrijven. Het is een prachtig onderwerp, veel mooier dan dat wat ik hier kwijt moet. Zij komt namelijk uit Rusland. En dat wordt door de instanties beschouwd als een probleem.

Ik heb haar ontmoet in Leiden. Ze was toen al een tijd in Nederland en had een geldige verblijfsvergunning. Alleen was die toegekend op grond van verblijf bij een partner die haar partner niet meer was. Dat moest dus worden veranderd.

In feite ging het om een heel eenvoudige procedure. Bij de IND vroeg ik het formulier aan voor de procedure ‘wijziging doel verblijf’. Ik ontving een pakket van vele dikbedrukte pagina’s in ondoordringbaar juridisch jargon. Ik ben een native speaker van het Nederlands, zelfs doctor in de Letteren, maar het was voor mij volslagen onbegrijpelijk proza. Ik was genoodzaakt een advocaat in te schakelen om het formulier op de juiste manier in te vullen. Het formulier is doelbewust ontworpen als een hindernis.

Vervolgens zijn er tientallen bijlagen vereist, de ene nog moeilijker te krijgen dan de ander. Het belangrijkste was een verklaring over mijn inkomen. Want in Nederland mag je geen Russische vriendin hebben als je te weinig verdient. Als je rijk genoeg bent, mag je dat wel, mits je een verklaring ondertekent dat je vijf jaar lang financieel verantwoordelijk voor haar bent. Zodra zij de Nederlandse staat geld kost, wordt dat op mij verhaald.

De meest schokkende barrière vond ik de hoogte van de leges. Ik snap dat het iets kost om zo’n aanvraag in behandeling te nemen. Een uittreksel uit het bevolkingsregister kost tenslotte ook tien euro. Bij de IND moest ik contant 830 euro betalen.

Het beleid is er doelbewust op gericht het zo moeilijk mogelijk te maken. Dat het goed is afgelopen, is eigenlijk in strijd met de doelstellingen van de IND.

Ilja Leonard Pfeijffer