Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Geen bal aan bal

Als kind was het makkelijk. Je had weinig eisen, zeker wat betreft voetballen. Als een voetbal maar rond was en rolde.

Nieuwe bal met microgaatjes en coating belandt buiten voetbalveld.
Nieuwe bal met microgaatjes en coating belandt buiten voetbalveld.

Ouder worden maakt alles ingewikkelder, zeker voetbal. Een bal kan te hard zijn, te zacht, te zwaar, te licht. En echt rond is een voetbal nooit.

Nee, een goede voetbal heb je niet zomaar. En dus brengen fabrikanten elk jaar nieuwe ballen op de markt. Die volgens hen steeds beter en ronder en innovatiever worden.

Zoals Nike, dat de Total 90 Omni-bal op de markt heeft gebracht. Een bal die „vergeleken met andere ballen nauwkeuriger, betrouwbaarder én beter zichtbaar is”. De nieuwe bal van Nike bestaat zoals meeste voetballen uit 32 panelen; 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken. Nike gebruikt het ontwerp van de twee Nederlandse broers Frank en Bert Schaper. Zij ontwikkelden begin jaren ’90 een rondere bal door de vijfhoekjes iets groter en de zeshoekjes asymmetrisch en iets kleiner te maken.

Voorheen waren bij de meeste voetballen de vijfhoekjes een stuk kleiner en de zeshoekjes waren symmetrisch. De zeshoekige panelen lagen daardoor dichter bij het middelpunt van de bal, waardoor de binnenbal meer druk op de zeshoeken gaf dan op de vijfhoeken. Een trap tegen een zeshoek of een vijfhoek veroorzaakte daardoor een verschillend effect. Ook was een voetbal onder meer hierdoor nooit echt rond.

Met het ontwerp van de broers Schaper werd de bal ronder en werd de druk van de binnenbal beter verdeeld over de vijf- en zeshoekige panelen. De bal vervormt daardoor minder na een schot en maakt minder onverwachte bewegingen. De eerste bal aan de hand van dit ontwerp werd in 1996 door Nike op de markt gebracht.

De Total 90 Omni is volgens Nike nog beter. De vijf- en zeshoekige panelen zijn op een „innovatieve geometrische manier aangebracht” waardoor de drukverdeling nog gelijkmatiger is. Ook heeft de bal een „nieuwe coating” met „microgaatjes”, waardoor een speler meer grip op de bal heeft. Door de coating is de bal ook „sneller”. Om de bal goed zichtbaar te maken heeft Nike assymmetrische cirkelvormige banden over de bal gemaakt.

Tot zover de theorie. Wie denkt er aan coatings en microgaatjes? Er moet mee gespeeld worden. Bijvoorbeeld door Zondag 10 van de Amsterdamse amateurclub WV HEDW.

Helaas. De bal kwam niet verder dan de warming-up. Een bal mag lelijk zijn, prijzig zijn en stinken. Maar als een bal zwabbert en te licht is, dan houdt het op. En dat deed deze nieuwe bal van Nike. Natuurlijk kan niet iedereen goed schieten, maar deze nieuwe bal vloog wel heel vaak meters over het doel heen, zonder aanzien des persoons. Ook van de nieuwe coating die meer grip zou moeten veroorzaken, was weinig te merken. De bal voelde erg glad aan.

Uiteindelijk belandde de bal op de helft van de tegenstander, die er zich nog even aan waagde. Ze schoten hem een paar keer heen en weer en omhoog. Wat is dit voor stuiterbal, vroegen ze zich af. Na de warming-up werd de bal in een hoek gelegd en niet meer aangeraakt.

Dat doet nu alleen nog mijn zoontje van één. Die vindt hem prachtig. Want voor hem is de bal rond en hij rolt.

De Total 90 Omni ligt vanaf april in de winkel en kost 110 euro.