Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Dealers in coke opgepakt

In Noordoost-Friesland heeft de politie de afgelopen maanden zeventien mannen van 21 tot 39 jaar aangehouden op verdenking van het grootschalig dealen van harddrugs of medeplichtigheid daaraan. Nog eens 63 mensen, onder wie minderjarigen, worden verdacht van het bezit van verdovende middelen, waaronder cocaïne.

Een van de verdachten, een 31-jarige uit Burgum, was tien jaar actief als cokedealer. Bij een doorzoeking van diens woning met een narcoticahond trof de politie enkele grammen cocaïne aan. Die zijn in beslag genomen.

De politie begon het onderzoek eind januari, na signalen uit de bevolking dat jonge scholieren op grote schaal harddrugs, voornamelijk cocaïne, gebruikten. Ze werd getipt door onder anderen ouders die vermoedden dat hun kinderen harddrugs gebruikten. De drugs werden op bestelling thuis afgeleverd, en verkocht bij bushaltes en rond jeugdhonken.

Van de zeven dealers zitten er nog zes vast. Tegen tien anderen die worden verdacht van medeplichtigheid aan dealen is proces-verbaal opgemaakt.

Het Openbaar Ministerie bekijkt nog of het de 63 gebruikers vervolgt. Op bezit van harddrugs voor eigen gebruik staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar.