Bedrijven en klanten somber over stand van economie

Amsterdam. Nederlandse consumenten en ondernemers zijn de afgelopen maand wat pessimistischer geworden over de economische gang van zaken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. Het consumentenvertrouwen, uitgedrukt als saldo van positieve en negatieve antwoorden in een enquête, is in april met drie punten gedaald tot een stand van -12. De groei van de consumptie lijdt echter niet onder het dalende vertrouwen. Ook de stemming onder ondernemers in de zakelijke dienstverlening, een cruciale gangmaker van de economie en de banengroei, is in april minder uitbundig, rapporteert het CBS. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat denkt dat de orderontvangst blijft groeien, is nog steeds groter dan het aantal dat een daling verwacht, maar hun meerderheid slinkt. Eenderde van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening zegt dat tekorten aan personeel hun groei hinderen. Vooral uitzendbureaus en automatiseringsbedrijven zoeken meer mensen.